Ziua Internaţională a Romilor – 8 aprilie!

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită de comunitatea internaţională, anual, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990.

Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.

Multe dintre cele 10-12 milioane de romi din Europa încă suferă de sărăcie şi excluziune. Existenţa unei atitudini anti-ţiganism este răspândită, întărind şi agravând lipsurile lor economice şi sociale. Aceste inegalităţi persistă în ciuda eforturilor continue la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a combate prejudecăţile şi discriminarea, scrie site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.

În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.

În acelaşi timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările dedicate acestei zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis următorul mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor:

„În această perioadă extrem de complicată pe care o traversăm, marcată de efectele grave generate de pandemia de COVID-19, preţuirea contribuţiei fiecăruia la binele comun şi solidaritatea socială reprezintă elementele care ne pot ajuta să depăşim dificultăţile cu care ne confruntăm.

În acest context, celebrările unor evenimente importante, cum este şi Ziua Internaţională a Romilor, sunt momente în care reafirmăm ceea ce ne uneşte şi ne îmbogăţeşte spiritual, ceea ce ne insuflă energia şi motivaţia de a ne construi împreună viitorul. O societate tolerantă şi deschisă are la bază nu doar proiectele de dezvoltare pe care ni le asumăm, ci şi capacitatea noastră de a respinge discursul urii şi de a condamna cu fermitate orice manifestări rasiste şi xenofobe.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.