Octavian Berceanu, Comisar General al Gărzii de Mediu: ”Începem o acțiune destul de mare în București: vom cerceta fiecare metru pătrat”

Despre situația din Parcul Herăstrău, investigațiile asupra conductei din Lacul Morii, despre implementarea dronelor și a radarelor pentru descoperirea rețelelor de crimă organizată și alte detalii legate de lupta împotriva deșeurilor, au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Octavian Berceanu, Comisar General al Gărzii de Mediu, invitat în matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3.

”Cred că există un conflict între Romprest și Primăria Sectorului 1, pe care trebuie să îl rezolve între ei. Pe noi ne-a deranjat deversarea în Herăstrău, care nu face onoare unui oraș civilizat. Acum s-a remediat. Dar, să nu fie un precedent. Am intervenit, vom cerceta cazul. Noi considerăm că există și un prejudiciu de mediu. Vrem să luăm probe să vedem dacă există contaminare a solului, a subsoluluă și apei din lacul Herăstrău”, explică Octavian Berceanu, aflat în Parcul Herăstrău la momentul intervenției în Matinal.

Dacă vrei să afli ce spune despre containerele cu deșeuri din parc, despre discuțiile cu primăriile, despre conducta poluantă din Lacul Morii, despre amenzile și plângerile penale pentru localitățile din jurul Bucureștiului, despre amenzile și plângerile penale pentru incendierea deșeurilor în zonele de lângă Capitală, cum ajută cetățenii dacă sesizează locurile cu deșeuri ilegale, VEZI VIDEO.

”Se iau măsuri și măsurile sunt urmărite. Neîndeplinirea lor atrage amenzi și mai mari. În momentul în care Primăria sau salubristul nu refac locurile distruse, nu refac spațiile verzi, atunci vor primi amenzi tot timpul. Însă, am înțeles că primăriile au început să se conformeze cu o viteză fantastică. Suntem o Capitală europeană și plățile pe care le vom face sunt foarte, foarte mari și primăriile se conformează. Începem o acțiune destul de mare în București: vom cerceta fiecare metru pătrat”, punctează Comisarul General al Gărzii de Mediu.

”Suntem pe direcția bună. Nu putem face totul peste noapte, pentru că e un volum de muncă imens. Dronele ne vor ajuta foarte mult. De sus putem vedea exact ce se întâmplă pe teren. Putem să vedem o dispersie a gazelor care ne deranjează și care nu ar trebui să existe în aer. E o tehnologie folosită de toate țările avansate. O să avem și radare mobile, să verificăm ce e într-un container. Acum putem descoperi și să confiscăm mașinile cu acele cotainere. Putem astfel să facem partea de prevenție. Putem să prindem acele mașini asupra faptului și să avem probe în Instanță. Astfel, dosarele sa pot termina cu măsuri drastice. Suntem într-o colaborare foarte bună cu celelalte state europene. Destructurarea rețelelor de crimă organizată e și prin informație. În lupta cu arderile ilegale și depozitările ilegale ne ajută mult sesizările de la public. Primim sute de sesizări aproae zilnic. Eu, personal, mă ocup de ele, le citesc și sun oamenii. Avem o colaborare foarte bună cu cetățeanul. Asta ne ajută mult”, spune Octavian Berceanu.

Despre scăderea datelor statistice privind poluarea, Comisarul General al Gărzii de Mediu punctează: ”Am comparat cu anul trecut și cu acum doi ani. Faptul că avem echipe non-stop în teren, că avem o colaborare bună cu Poliția Locală și Poliția Națională, că avem sprijin din partea populație și că reacționăm imediat ne ajută să reușim.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.