VIDEO: Proiecte sociale în timp de pandemie!
Articol de cristina.toma, 12 aprilie 2021, 17:01
În timpul pandemiei multe afaceri s-au închis, unele chiar au dat faliment, iar rezultatul a fost unul trist: mulți oameni au rămas fără serviciu, iar situația lor materială s-a înrăutățit atât de mult încât mulți dintre ei, chiar familii întregi, au avut nevoie de susținere și au intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.
Tocmai pentru a vorbi despre asistența socială, despre solidaritate și empatie, invitata ediției de astăzi a emisiunii „În Comunitate” a fost Cosmina Simiean-Nicolescu, director al Direcției Generale de Asistență socială a Municipiului București.
În această perioadă, asistenții sociali au trebuit să muncească mai mult și să găsească soluții la situații noi apărute.
În această perioadă a pandemiei a scăzut infracționalitatea, oamenii au stat mai mult în casă dar a crescut violența în familie. Multe femei și copii au devenit victime ale acestui timp de violență.
În același timp, multe dintre sălile de jocuri au fost închise, iar cei care aveau dependențe sau doar obișnuița de a juca seară de seară au fost nevoiți să rămână acasă. Astfel furia pe faptul că nu pot juca la păcănele s-a revarsat asupra femeilor și copiilor, iar umărul cazurilor de violență a crescut.
Din aceasta cauză DGASMB a deschis încă un adăpost pentru victimele violenței în familie. Femeile, care sunt de cele mai multe ori victime ale acestui timp de violență au putut reclama situațiile și pe messenger-ul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București. Astfel, aceste victime au putut fi scoase din familiile abuzive împreună cu copiii lor. Pe de altă parte, în poliție în ultima vreme au intrat multe doamne, care au avut o altă empatie în a rezolva aceste cazuri de violență în familie.
Alte victime ale acestei perioade au fost copiii. De aceea protecția copilului a trebuit să acționeze și să scoată copiii alături de mame din familiile violente. De cele mai multe ori, violențele au loc în fața copiilor și nu odată și ei ajung victime.
O problemă însă ar fi și colaborarea cetățenilor, vecini, rude și uneori chiar trecători, care adesea chiar dacă sunt martorii unui abuz verbal sau fizic, preferă să nu dea atenție.
Vecinii motivează faptul că nu se cunosc între ei, deși uneori locuiesc în același bloc de ani de zile, sau că nu doresc să facă situația și mai grea unei familii care are deja probleme. Aici poate ar trebui o schimbare de mentalitate, iar oamenii să înțeleagă că dacă nu vor fi indiferenți pot salva o viață.
O altă problemă de care se ocupă asistența socială în Capitală este aceea a oamenilor fără adăpost. Mulți dintre ei ajung în această situație, fie că își pierd locuințele în urma unor revendicări, ori a unor datorii la plata utilităților (fie că sunt din alte localități și au avut un loc de muncă în București și l-au pierdut din cauza condițiilor create de pandemie ori, negăsind servici în localitățile de domiciliu și-au încercat norocul în Capitală). Pentru acești oameni s-au creat adăposturi pe timp de iarnă și acces la serviciile medicale. Desigur, se caută reintegrarea lor în societate.
Pe timpul pandemiei cantinele sociale sau punctele de unde se putea ridica hrană și-au schimbat stilul de lucru: amenii nu au mai putut mânca acolo dar au primit hrană la casoletă. Aceasta a însemnat nevoia unui buget crescut datorită casoletelor.
Pur si simplu, de la începutul pandemiei, asistenții sociali au fost nevoiți să gasească soluții la problemele noi apărute, iar aceasta într-un timp foarte scurt.
Unii dintre ei, în acest timp au contactat SARS-CoV-2, de la forme ușoare și până la cele destul de complicate, dar chiar și în aceste condiții Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București nu și-a întrerupt programul și nici nu a considerat că o problemă este mai importantă ca alta.