Blocadă Greenpeace la Ministerul Energiei
Articol de bucurestifm, 13 aprilie 2021, 18:42
Activiștii de mediu cer o dată clară și un plan realist de eliminare a cărbunelui din mixul energetic.
7 activiști Greenpeace au format o blocadă în fața Ministerului Energiei, afișând bannere cu mesajele „Oamenii au viitor, cărbunele nu” și „Energie regenerabilă, nu cărbune”.
Mesajele sunt adresate Ministrului Energiei, Virgil Popescu, și decidenților din instituție, care refuză să accelereze tranziția energetică verde în România, acordând în același timp, ilegal, sume generoase din bani publici subvenționării cărbunelui.
Activiștii intenționează să rămână pe poziții până la încheierea programului de lucru al Ministerului, urmând ca în perioada următoare să continue să transmită aceleași mesaje Ministrului, până când acesta va prioritiza energiile regenerabile.
Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră.
Acestea cauzează încălzirea globală și accentuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimțim cu toții: secetă, furtuni, inundații, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversității.
Cărbunele e și o problemă pentru sănătate: aproximativ 20.000 de decese premature și 10.000 de cazuri de bronșită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui.
Costurile de sănătate se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro anual.
Energia produsă din cărbune e scumpă, ineficientă, poluează, afectează sănătatea oamenilor și blochează dezvoltarea și diversificarea economică a regiunilor miniere.
De aceea, planurile de eliminare a cărbunelui trebuie să conțină măsuri care să susțină sistemul energetic național și care să asigure locuri de muncă alternative decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului.
România se numără printre ultimele țări din Europa care nu au anunțat o dată clară pentru renunțarea la cărbune, nu are un plan realist pentru eliminarea acestui combustibil fosil din mixul energetic național și nici pentru înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă.
De asemenea, este una din țările U.E. cele mai afectate de schimbările climatice.
Avertizările meteorologice cod roșu cresc exponențial de la an la an în România și vizează valuri de căldură, inundații, averse, intensificări ale vântului, temperaturi extreme.
Reprezentanții Greenpeace spun că tocmai acest lucru a fost ignorat de Guvernul României care, pe 31 martie, a decis să acorde ilegal Complexului Energetic Oltenia un grant de 241,4 milioane euro pentru plata certificatelor de emisii.
„Ministrul Energiei se încăpățânează să rămână ancorat în trecut. Am venit aici să îi transmitem foarte clar domnului Virgil Popescu că nu vrem ca România să fie codașă la capitolul tranziție energetică. Cerem ca energia regenerabilă să fie prioritizată în fața arderii combustibililor fosili. Este inadmisibil că Guvernul României alocă de ani de zile sute de milioane de euro din buzunarele românilor pentru o industrie murdară, care ne omoară cu zile și care ne-a dus pe marginea prăpastiei. Banii ar trebui să meargă pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunilor miniere, cu focus pe alternative economice, energie verde, eficiență energetică. Iar Ministerul Energiei și Guvernul să sprijine județele Gorj și Hunedoara să acceseze bani europeni pentru a crea noi locuri de muncă”, declară Vlad Cătună, campaigner Greenpeace România.