Raed Arafat: O creştere bruscă a presiunii oxigenului în UTIM de la Spitalul „Victor Babeş” a produs tragedia

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că, potrivit informaţiilor existente la acest moment, luni, în jurul orei 16,25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”.

„La acest moment este o anchetă, o anchetă care este derulată de Poliţia Capitalei şi care va stabili după audieri, după discuţii, ce s-a întâmplat acolo. Cert este că în jurul orei 16,25 dacă este corectă informaţia pe care am primit-o, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Deci asta explică clar urgenţa care a apărut. Personal, am aflat după orele 17,00”, a afirmat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a menţionat că a ţinut legătura cu managerul spitalului şi că SMURD a trimis echipe de sprijin. Secretarul de stat a adăugat că ulterior a intrat în legătură cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi că s-au realizat demersuri pentru primirea bolnavilor în alte unităţi medicale.

Raed Arafat a subliniat că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană şi a exclus ipoteza ca acestea să fie de „calitate slabă” sau să nu poată funcţiona în condiţii grele.

„Ventilatoarele respective, când se depăşeşte 6 bari, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi, cu toate ventilatoarele din tir, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situaţia şi să încerce, bineînţeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toţi intubaţi care erau în tir. Şi bineînţeles, între timp, au fost trimise şi ambulanţe care să preia pacienţii până se remediază situaţia” a spus dr. Raed Arafat.

El a menţionat că la spital se afla şi un reprezentant al firmei care asigura mentenanţa, dar că acesta nu a dorit să intre în tir, oferind în schimb indicaţii celor care au intrat în unitatea mobilă.

Secretarul de stat a explicat că tirurile de terapie intensivă pot să funcţioneze în două modalităţi.

În primul caz ele pot funcţiona independent, doar pentru câteva ore, pe butelii de oxigen şi pe generator electric propriu.

În a doua variantă acesta se conectează la curent din afara tirului, de exemplu de la un transformator, şi la o sursă de oxigen permanentă, de exemplu un stocator de oxigen.

„Există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în tir. Aceste reductoare există şi la ieşire, din ce ştiu, şi la ieşire din stocator şi bineînţeles la intrare în tir. Presiunea nu trebuie să fie lăsată să urce mai mult decât, din ce ştiu până acum, în jur la 5,8 maxim. Astăzi ce s-a întâmplat? La un anumit moment această presiune a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult, ce întrerupător s-a deschis mai mult? Asta deja face obiectul anchetei”  a mai precizat Arafat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.