Bolnavii cu afecțiuni autoimune lăsați în urmă de pandemie
Articol de dianamatei, 15 aprilie 2021, 15:54 / actualizat: 15 aprilie 2021, 20:45
Pandemia ne-a adus o noua boala.
Nu stiam nimic despre ea si am invatat incet sa o acceptam.
Si am mai invatat sa ne ferim. Poate cel mai important lucru.
Insa pandemia pare ca a lasat in urma alte afectiuni.
De frica am amanat sa ne tratam iar medicii si-au canalizat atentia doar spre boala cea noua.
Este si cazul celor cu afectiuni autoimune.
„Situatia nu este doar la noi ci si la alte afectiuni. Am ramas ai nimanui. Dar am avut 35 de mandate de ministri ai sanatatii in 30 de ani. In ianuarie anul trecut cand pandemia nu era in Europa, chinezii au ridicat un spital modular intr-o saptamana. Noi la un an dupa pandemie…”, spune Rosalina Lapădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Boli Autoimune.
S-au facut si la noi spitale. Doar pe hartie iar cele care s-au facut, de-adevarat, s-au inchis.
„Spitalul construit de cele 2 firme private functioneaza; unul sub tutela Monza, cel facut de primarie e inchis, ca in ianuarie nu prea mai erau cazuri multe. Primăria a facut structura de baza, DSP si ministerul sa-l autorizeze. La noi fiecare incearca sa se fofileze pe bucata lui. Ministerul ar trebui sa se implice; sa discute cu primarul, risipim resurse. La noi s-a amanat rezidentiatul iar medicii nu si-au primit diplomele. In spitale posturile sunt blocate. E o ruptura intre institutii”.
Iar peste o tragedie, intotdeauna, vin si alte tragedii.
Au ars spitale, au murit oameni…
Sau oamenii sunt evacuati pe timp de noapte.
„La Foisor, 8 pacienti din 105 au fost transferati. Multi nu erau operati. Incompetenta autoritatilor sa gestioneze pandemia; n-am fi ajuns aici. Se pare ca nu se pot face circuite la Foisor, are si 200 de paturi cu oxigen. Da si-a pus problema cineva ce faci cu toti pacientii evacuati? Nu trebuia sa fie trimisi acasa”.
Poate ca pacientii cu boli autoimune au suferit cel mai tare.
Pentru ca medicamentele vitale au lipsit.
„A fost o perioada cu intrebari despre covid, pentru ca toti erau speriati. Dupa care am avut problemele cu medicamentele lipsa. Eutyrox a lipsit total. Iar pacientii n-au mai gasit medicamentele. Am adus donatii si am incercat sa ajuam toti pacientii. Am cumpart meicamente din banii mei… Iar lucrurile nu s au aseazat. Se retrag medicamente de pe piata din motive comerciale. Firmele de medicamente sunt societati comerciale si vor sa faca profit. Dar piata se poate alege dupa profit. Nu sunt ONG-uri sa faca acte de caritate. Pe site-ul ANM sunt notificate spre retragere 4 medicamente anti trombotice. Se pare ca vor mai ramane 2”.
Iar viitorul nu suna bine deloc.
Speram sa revenim la normal, dar situatia nu se indreapta catre asta. Probabil ca vom spune adio confortului de pana caum un an.
„Nu se va schima nimic. Pana nu ajungem la imunizarea, de turma nu putem relaxa nimic. Ma gandesc cu groaza la pacientii care nu au fost diagnosticati. Ne paste o criza financiara pentru ca multe afaceri s-au inchis. Sunt industrii intregi distruse din cauza pandemiei. Cine sa gandeste ca ne vom relua viata de acolo de unde am lasat-o, se inseala amarnic”.
Pe de alta parte, insa, pandemia a adus si lucruri…bune, daca le putem spune asa.
Si din punct de vedere uman dar si medical. Si asta va fi atuul nostru.
„Am ajuns sa implementa consultatiile la distanta. Probabil ca n-am fi facut asta nici peste 10 ani. Am invatat ca putem sa lucram de acasa. Americanii fac asta demult. Si putem avea aceeasi performanta. Au fost lucruri care ne-au fortat sa luam decizii spre progres. Plus progresul medical: vaccinul. E un mare pas inainte”.
Despre pandemie si bolile autoimune am stat de vorba astazi, In Comunitate, cu Rosalida Lapădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Boli Autoimune.