Se schimbă sau nu primarul în Sectorul 1?

Foto: Primaria Sectorului 1 / Facebook

Istoria alegerilor de la Sectorul 1…

Ultimele alegeri locale, cele din 27 septembrie anul trecut, au fost unele cu bucluc, cel puțin la Sectorul 1. Problemele au apărut imediat după ziua alegerilor și au implicat oameni politici de nivel local și național – primarul în funcție pe atunci, Daniel Tudorache, contracandidatul său Clotilde Armand, liderul PNL Sector 1 Tănase Stamule, liderul USR Dan Barna, dar și pe președintele Biroului Electoral Sector 1, procurorul Nicolae Sprîncu.

Episodul proceselor verbale…

Astfel, chiar a doua zi după alegeri, pe 28 septembrie, a izbucnit scandalul, în momentul în care mai mulți membri USR și PNL au reclamat faptul că un reprezentant al PSD în procesul electoral ar fi sustras procesele verbale originale care consemna numărătoarea voturilor, pentru a falsifica alegerile.

Procesele-verbale sunt 473 și în continuare efectuăm cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1”, pentru acuzația de falsificarea de documente și evidențe electorale, declara, la vremea respectivă, șeful Poliției Sectorului 1, comisar șef de poliție Ionuț Dana.

PSD a explicat că persoana respectivă primise procesele verbale, ca și reprezentanții celorlalte partide politice, pentru a le duce la partid în scopul efectuării numărătorii paralele a voturilor.

„În legătură cu incidentul de ieri, legea stabilește că la fiecare secție de votare se întocmește un proces verbal care stabilește ce s-a numărat. Acel proces verbal se întocmește într-un exemplar. Toate exemplarele sunt originale. Un exemplar se transmite la BEC și câte un exemplar pentru fiecare reprezentant al partidelor politice prezenți în secție. Regula este ca fiecare reprezentant în secție a partidului respectiv, după ce a terminat cu BEC sau cu Biroul Electoral de circumscripție, să se ducă la partid și să predea acel exemplar.

Pentru eficiență, noi am preferat ca doi reprezentanți de-ai noștri să strângă aceste procese-verbale chiar la BES 1 și să le transporte la sediul partidului pentru a face încă o numărătoare paralelă și pentru a formula eventualele contestații.

La mai puțin de jumătate de oră după momentul în care Daniel Tudorache a anunțat public pe Facebook că din numărătoarea paralelă este câștigător – la momentul respectiv aveam 98% din secții numărate, din ce îmi amintesc – cu 197 de voturi, s-a întâmplat acel incident.

Pe stradă, reprezentantul nostru, care era și pe listă și pentru poziția de consilier și transporta acele procese verbale la sediul partidului, a fost oprit de un grup de susținători ai doamnei Armand. Ulterior a apărut și doamna Armand și domnul Tănase Stamule și din ceea ce susține acest domn a fost urmărit, hăituit, agresat, motiv pentru care s-a întors și s-a grăbit în clădirea în care se află și BES și două direcții ale Primăriei Sectorului 1.

A intrat în lift și a încercat să ajungă la etajul 2, unde există această direcție de mediu, sperând că sunt mai multe persoane acolo, pentru că, vă spun foarte sincer, mi-a spus că i-a fost teamă să nu fie bătut. A ajuns sus, ulterior persoanele de la USR-PLUS, respectiv PNL foarte agresive au chemat poliția”, declara pe 29 septembrie Mihai Drăgan, avocatul lui Daniel Tudorache.

Președintele Biroului Electoral Sector 1 semnalează Biroului Electoral Central posibile nereguli…

Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, la rândul său, semnala, printr-o adresă către Biroul Electoral Central (BEC), posibile nereguli în procesul de încărcare în sistem a datelor din secțiile de votare.

Astfel, în adresa către BEC, Sprîncu semnala posibile nereguli în privința numărării voturilor de la alegerile din 27 septembrie. Procurorul întreabă cum a fost posibilă introducerea în sistem a datelor de la anumite secții de votare, în condițiile în care au fost mai multe voturi exprimate decât numărul de votanți care s-au prezentat la secțiile respective.

„Având în vedere situațiile înregistrate la nivelul Biroului Circumscripției Electorale nr. 1 – Sector 1, cu ocazia verificării proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării în sensul că au fost identificate în urna de voturi mai multe buletine de vot decât persoane ce apar pe lista de semnături, vă rugăm să ne comunicați cum se poate închide o astfel de sectie de votare, deoarece SIMPV nu permite introducerea datelor în sistem.

Deasemenea, s-au identificat cazuri în care numărul de buletine de vot nule găsite fizic în dosarele prezentate de președinții secțiilor de votare la Biroul Circumscripției Electorale nr. 1 – Sector 1 este mai mare decât cel menționat în procesul-verbal de consemnare a rezultatelor”, menționa în adresa către BEC șeful Biroului Electoral Sector 1, procurorul Nicolae Sprîncu.

Clotilde Armand și Dan Barna în sediul Biroului Electoral Sector 1…

Pe 29 septembrie explodă o altă bombă. Apăreau imaginile care îi prezentau pe candidatul Clotilde Armand și pe președintele USR Dan Barna în interiorul Biroului Electoral Sector 1.

Procurorul Sprîncu, președintele Biroului Electoral Sector 1 declara că a permis accesul președintelui USR pentru a discuta despre procesul de votare.

În aceeași zi și în cele următoare, reprezentanții PSD protestau în fața sediului BES1, de la Piața „Mureș”.

Un procuror dispune renumărarea voturilor de la Sectorul 1…

PSD a depus o plângere legată de rezultatul alegerilor și a reclamat comiterea unor infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR.

Pe 29 februarie anul acesta procurorul Sorin Iașinovschi, de la Secția Specială pentru Investigarea Magistraților (SIIJ) a dispus printr-o ordonanță renumărarea de către Poliția București a tuturor voturilor de la Sectorul 1.

În ordonanța sa, procurorul SIIJ susține că, pentru a putea instrumenta dosarul, e necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale. Conform procurorului, pentru continuarea cercetărilor în cauză se impune efectuarea următoarelor activități de cercetare penală:

  1. Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare;
    2. Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot;
    3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării;
    4. Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză;

Procurorul SIIJ dispune ca Poliția București să renumere voturile pentru că Secția Specială nu are nici spațiu, nici oamenii necesari:

Această activitate nu poate fi efectuată de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din următoarele motive:

1. Pentru efectuarea operațiunii de identificare a buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare din cele 166 din cadrul Sectorului 1 este necesară o încăpere cu o suprafață foarte mare, care să permită acest lucru, și care totodată, trebuie să permită păstrarea temporară a sacilor cu buletine de vot, în condiții de siguranță pentru o perioadă de timp, întrucât această activitate nu poate fi realizată într-o singura zi, ori SIIJ nu dispune de asemenea încăperi.

2. Această activitate necesită un număr mare de lucrători de Poliție Judiciară, precum și mijloace, care de asemenea, SIIJ nu dispune.

3. Având în vedere neconcordantele ce rezultă din probele administrate până în prezent (înscrisuri, depoziții de martor, etc) este foarte posibil ca după efectuarea operațiunilor descrise mai sus, să fie necesar accesul specialiștilor criminaliști care să efectueze constatări tehnico- științifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării și de pe listele electorale.

Marcel Ciolacu: „Tehnic, vom declanșa strângerea de semnături și referendum pentru a face alegeri în Sectorul 1”.

Într-o declarație la Televiziunea Română, liderul PSD Marcel Ciolacu spunea: „Ancheta de la SIIJ, pentru că șeful biroului electoral de sector era magistrat și ancheta e dusă de SIIJ, aflăm că doamna Clotilde a pierdut alegerile. Vă dau detalii – mai sunt 220 de saci de numărat, dar trendul electoral e unul foarte clar: se va demonstra că domnul Tudorache a câștigat alegerile. În momentul în care se desființează SIIJ se desființează și această anchetă și atunci o îngropăm. Eu nu înțelegeam de ce este acest elan de desființare a SIIJ. În seara asta am aflat – au mutat numărătoarea la Poliție… Uite, oamenii aceia și-au făcut treaba”.

Când a fost întrebat ce surse are, liderul social-democrat a răspuns: „Cunosc detalii”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.