Ciprian Ciucu: „Dezvoltarea haotică generează costuri nedorite”
Articol de bucurestifm, 21 aprilie 2021, 14:50
Primarul Ciprian Ciucu a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, modul în care se va dezvolta Sectorul 6 în următorii ani.
Odată cu suspendarea PUZ-urilor de către Consiliul General al Municipiului București, se va trece la înființarea unei comisii care va atrage specialiști urbaniști și arhitecți care vor analiza proiectele dezvoltatorilor imobiliari.
„Dezvoltarea haotică generează costuri nedorite, influențează negativ calitatea vieții oamenilor și bugetul primăriei. Dezvoltatorii vând, aglomerează zone, fac profit, apoi oamenii și cumpărătorii de bună credință vin la Primărie să le facă școli, creșe, grădinițe, drumuri, spitale, să le tragă utillități. Volumul de investiții al Primăriei nu ține pasul cu bugetele cumulate ale dezvoltatorilor.”, a declarat Ciprian Ciucu.
De aceea, dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați, în baza viitoarelor regulamente de construcție, să lucreze ca în Germania: mai întâi utilitățile, drumurile și echiparea edilitară, apoi onstrucția de ansambluri rezidențiale.
Tot la această conferință, primarul a avertizat firma ce a lucrat până acum la elaborarea PUZ-urilor, că recent declanșata etapă de strângere de fonduri de la dezvoltatori nu-și are rostul, deoarece „noi aici nu primim nimic”.
Fiecare etapă va fi comunicată cetățenilor, va fi supusă dezbaterilor publice, totul se va face transparent.
„Cred că dezvoltarea nu poate fi oprintă într-un oraș ca Bucureștiul, dar nici nu se mai poate continua ca până acum. Suntem cei care coordonăm și conducem și ne asumăm dezvoltarea. Iar acest lucru nu se poate face fără transparență și fără credibilitate.”, a spus primarul Sectorului 6.
La întrebarea în cât timp se va încheia reabilitarea termică în Sectorul 6, primarul a răspuns că sunt 1800 de blocuri în sector, au fost reabilitate termic 300, iar ritmul ar fi cel de până acum, de aproximativ 140 pe mandat.
Cât despre proiectele care au primit deja avize pentru certificatele de urbanism, acestea sunt intrate în circuitul civil, deci procedura este declanșată. Singurul care se poate opune este primarul, obținând o întârziere a autorizației de construcție, însă acesta riscă să fie acționat în instanță și să piardă.
Autor: Olga Stancu