Treburile casnice, benefice pentru sănătatea creierului!

Munca în casă poate aduce beneficii sănătăţii creierului la vârstnici, potrivit unui studiu canadian citat de Medical Express.

Un studiu realizat de experţi de la Centrul de Cercetare pentru Vârstnici Bakrest din Toronto, Canada, a constatat că adulţii care petrec mai mult timp făcând treburi casnice au creiere mai mari, ceea ce reprezintă un indicator puternic al sănătăţii cognitive. Rezultatele au fost publicate în BMC Geriatrics.

În studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre treburile casnice, dimensiunea creierului şi abilităţile cognitive la 66 de adulţi sănătoşi din punct de vedere cognitiv.

Participanţii la experiment au fost supuşi la trei examinări amănunţite pentru evaluarea generală a sănătăţii, imagistica creierului structural şi evaluarea abilităţilor cognitive. Ei au răspuns la întrebări despre timpul petrecut în diferite activităţi, cum ar fi curăţenia, ştergerea prafului, gătitul, cumpărăturile, munca în curte, reparaţiile la domiciliu şi altele, scrie BTA.

După analiza datelor, cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă care petrec mai mult timp acasă au un volum al creierului mai mare, indiferent de exerciţiile fizice pe care le fac.

Modificările au fost observate în hipocamp, care joacă un rol important în memorie şi învăţare, şi în lobul frontal, care este implicat în multe aspecte cognitive.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.