VIDEO: Ionut Simion (PwC România): Luminița de la capătul tunelului există! Depinde doar de noi cu ce viteză parcurgem tunelul!

Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România, spune că avem în fața noastră o nouă normalitate, una în care impactul tehnologiei și al digitalizării va fi foarte mare.
Criza a scos la iveală ce are natura umană mai bun, și anume creativitatea, speranța, optimismul, solidaritatea. Dar a scos la suprafață și o serie de dezechilibre care existau în societate – pentru ele, rezolvarea a venit forțat și, chiar dacă mai trebuie facuți pași, trebuie să recunoaștem progresele.
Însă, în același timp, trebuie sa învățăm să gestionăm o serie de amenintari:  naționalism, populism, atacuri cibernetice, fake news.

Cuvântul cheie al acestei perioade este adaptarea

La începutul pandemiei, studiile arătau că economia se va prăbuși cu 9-10%. Dar realitatea a bătut filmul, căci contracția a fost una mai mică (în România, de plidă am înregistrat doar 3,5% față de prognoza care arăta o scădere de 6%). Economiștii vor analiza implicațiille globale, pentru că a fost pentru prima oară când am asistat la un lock-down. E foarte greu să spui care sunt consecințele, dar părerea mea este că vorbim de consecințe mai serioase la nivel personal și emoțional.

Luminița de la capătul tunelului există! Deși tunelul pare foarte lung, depinde doar de noi cu ce viteză îl parcurgem!

Un studiu PWC referitor la schimbările de pe piața muncii arată că în următorii 10 ani se vor schimba un număr de 600.000 de joburi. 275 de mii de locuri de muncă pe care le cunoaștem acum vor dispărea și vor apărea 325 de mii de locuri de muncă noi. Acestea noi țin de sănătate, de educație și de ospitatalitate.

Reîntoarcerea la normalitate va fi foarte accelerată!

”Vreau să cred că vara lui 2021 va fi mai relaxată decât vara anului 2020”, spune Ionuț Simion, CEO PwC România. Pe de o parte, pentru că oamenii înțeleg mai bine consecințele pandemiei și se comportă cu multă precauție. Pe de altă parte, pentru că oamenii își doresc să socializeze și să-și reia comportamentul cu care erau obișnuiți – dar asta trebuie făcut cu multă grijă și cu respectarea regulilor!

”Cel mai greu lucru? Să nu merg la birou!” Dar acum cel mai greu este să gestionăm lipsa interacțiunii directe cu colegii și cu partenerii! Există oboseală extremă (burn-out) și este mai greu de gestionat de la distanță. Interacțiunea din online nu poate suplini interacțiunea directă între doi oameni!

Avem nevoie de fonduri europene!

Cea mai mare provocare legată de fondurile europene constă în cheltuirea lor eficientă, nu în atragerea lor. Contează durabilitatea și sustenabilitatea revenirii economice!

Vă invit să urmariți dialogul dintre Ionuț Simion, Country Managing PwC România, și Flavia Voinea la „Intalniri Capitale” pentru a afla de ce un specialist cu atâta autoritate se declară optimist față de viitorul apropiat și mediu.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.