Parteneriat pentru baza de date privind riscul seismic şi de incendiu în spitale
Articol de arionmihaela, 26 aprilie 2021, 13:12
Ministerul Sănătăţii şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti au încheiat un parteneriat pentru realizarea unei baze de date privind riscul seismic, eficienţa energetică şi riscul de incendiu în unităţile sanitare, a anunţat ministrul Ioana Mihăilă.
Au fost identificate peste 420 de unităţi medicale cărora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică. Evaluarea tehnică face referire printre altele la riscul seismic, la eficienţa energetică şi la riscul de incendiu. Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi şi vorbim de clădiri, nu de unităţi sanitare, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parţial, 302 clădiri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre acestea, 120 au aviz, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu.
Ioana Mihăilă a precizat că verificările vor începe la clădirile care nu au autorizaţie la incendiu, întrucât acestea ar trebui să fie prioritare iar pe primul loc ar trebui să se situeze spitalele COVID şi suport COVID.
Potrivit Ioanei Mihăilă, prioritizarea investiţiilor va fi făcută după evaluare, în conformitate cu nişte criterii stabilite cu experţii în materie.
„Verificările le vom începe acolo unde avem resursa de voluntari disponibilă. Acolo unde avem resursa de voluntari, vom prioritiza acele spitale care au risc mai mare. Evident că pentru riscul de incendiu spitalele COVID şi suport COVID sunt cele care ar trebui prioritizate şi ele sunt cele cu care vom începe, dacă avem resursa de voluntari disponibilă.Spitalele vor fi reconvertite dacă există posibilitatea ca pacienţii care sunt trataţi în mod obişnuit în acele spitale să fie mutaţi într-o construcţie nouă sau într-o construcţie care poate să facă faţă acestor cerinţe. După ce colegii vor centraliza rezultatele evaluărilor, împreună cu dumnealor şi cu alţi experţi, vom stabili nişte criterii de prioritizare a investiţiilor”, a spus ministrul.
Mihăilă a afirmat că se vor putea folosi fonduri ale Ministerului Sănătăţii, fonduri proprii ale spitalelor, fonduri ale autorităţilor locale, precum şi fonduri europene.
Există posibilitatea de a accesa finanţări prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă imediat ce acesta va fi aprobat şi vor fi redactate ghidurile şi există, de asemenea, Programul Operaţional Sănătate care are alocată o finanţare pentru infrastructura mare şi câteva pentru infrastructură prespitalicească mai mică. Pe lângă aceasta, Ministerul Dezvoltării gestionează tot din PNRR o alocare bugetară pentru renovare şi consolidarea la seism şi eficientizare energetică, a adăugat ministrul.
Universitatea de Construcţii se angajează prin protocolul cu Ministerul Sănătăţii să sprijine din punct de vedere tehnic colectarea informaţiilor pentru realizarea bazei de date privind riscul seismic, eficienţa energetică şi riscul de incendiu în unităţile sanitare.
Potrivit prorectorului Cezar Vlăduţ, UTCB va lansa, luni, pe site-ul propriu, un apel pentru voluntari.
„O să lansăm în această după amiază pe site-ul universităţii noastre un anunţ de apel pentru toţi voluntarii care vor să se alieze acestei iniţiative. În urma chestionarului pe care îl completează voluntarii, noi vom aloca fiecăruia din aceşti voluntari specialişti un spital în care să meargă să evalueze”, a precizat el.