Varietatea contează! Dieta media influențează părerea despre vaccinare
Articol de Vicentiu Andrei, 28 aprilie 2021, 13:54
V-ați gândit vreodată dacă obiceiurile de consum media pe care le aveți vă influențează opinia despre vaccinarea împotriva COVID-19?
Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, spune că un studiu realizat în Marea Britanie explorează legătura dintre dieta media (sursele din care se informează oamenii despre COVID-19) și înclinația de a încuraja sau descuraja vaccinarea împotriva COVID-19 pe rețelele sociale.
Comunicarea este un factor crucial pentru modul în care se desfășoară programul de imunizare.
Rezultatele studiului menționat arată că persoanele care ezită să se vaccineze sunt și cele mai vocale, cele mai dispuse să militeze în mod public pe rețelele sociale pentru respingerea vaccinării.
În plus, obiceiurile de consum media influențează disponbilitatea oamenilor de a se exprima pro sau contra.
Cei care evită să citească știri despre COVID-19 și nutresc totodată convingeri puternice că știrile ajung la ei fără să facă eforturi, sunt mai înclinați să descurajeze activ vaccinarea.
Acesta este un paradox nefericit: deși persoanele din această categorie sunt cel mai puțin expuse la sursele de știri, deși nu prioritizează căutarea activă de informații și au mult mai puține ocazii de afla datele esențiale despre vaccin, sunt mult mai dispuse să exprime în sens negativ despre acesta.
Mai mult decât atât, persoanele care preferă canalele TV pentru informare deasupra oricăror altor surse, sunt mai înclinate să descurajeze vaccinarea, rezultat interpretat de către autorii studiului drept o manifestare nu atât a unei atitudini anti-vacciniste, cât a unei crize de încredere și a unei senzații de incertitudine, derivate din lipsa accesului la informații complexe pe marginea subiectului.
Pe de altă parte, pentru persoanele care au o dietă media dependentă de rețelele sociale nu este important să caute activ informații pe internet sau să acceseze site-urile oficiale, deși petrec mult timp în mediul online.
Combinația între două trăsături: dependența de rețelele sociale și o gândire de tip conspiraționist duce în mod accentuat la exprimarea pozițiilor anti-vaccinare.
În schimb, oamenii care caută în mod activ informații și au o dietă media complexă sunt cei mai înclinați să încurajeze vaccinarea.
Dincolo de subiectul delicat al vaccinării împotriva COVID-19, doresc să subliniez importanța diversificării dietei nostre informaționale, care ne crește șansele să luăm decizii informate și obiective, indiferent de context.
Până săptâmâna viitoare, alegeți sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.