Ziua cooperării civili-militari

Ziua cooperării civili-militari este sărbătorită în fiecare an pe 30 aprilie, dată la care în anul 1997 a fost înfiinţată în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcţiei Planificare Strategică şi Control Armamente.

Cooperarea civili – militari este un concept NATO, folosit, de obicei pe perioada operaţiilor de sprijin al păcii, notează site-ul http://www.revista.forter.ro/. El reprezintă de asemenea, totalitatea acţiunilor întreprinse pentru a stabili şi a menţine cooperarea între comandanţii militari, populaţia civilă şi instituţiile din zona de operaţii, în vederea asigurării unui climat de securitate.

Pentru a coordona activitatea din teatrele de operaţii, NATO a iniţiat şi a aprobat crearea unei structuri multinaţionale responsabile de cooperarea civil-militară, cu misiuni în cadrul Operaţiilor Colective de Apărare (Collective Defence Operations) şi în cadrul Operaţiilor de Răspuns la Crize (Crisis Response Operations), pentru asigurarea păcii şi a securităţii internaţionale. Astfel, în 2006 a fost creat Grupul Multinaţional CIMIC, constituit din reprezentanţi ai armatelor din opt state membre NATO. Preşedinţia grupului este asigurată de fiecare stat, prin rotaţie la doi ani. În perioada februarie 2012-februarie 2014, preşedinţia a fost asigurată de România.

În prezent în Armata României există structuri CIMIC în statele majore, de la eşalonul brigadă în sus, potrivit „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010), iar unitatea distinctă de profil este Batalionul 1 CIMIC, structură aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre.

În 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, militarii români au participat la acţiuni de prevenire a răspândirii noului coronavirus, au derulat o serie de acţiuni de distribuire de alimente şi produse de igienă personală persoanelor vârstnice din zone afectate, precum şi veteranilor de război şi văduvelor acestora din mai multe judeţe ale ţării.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.