România în film și fotografie pentru o lume întreagă
Articol de dianamatei, 4 mai 2021, 15:59 / actualizat: 4 mai 2021, 20:09
Auzim foarte des faptul că avem o țară frumoasă.
Insă noi, cei care stăm aici, ne dăm seama de asta?
Vedem cu adevărat cât de importantă și unică este natura de la noi?
Avem cea mai mare biodiversitate din Europa.
Deținem o treime din Dunăre și jumătate din lanțul Munților Carpați.
Dintre cele 11 regiuni biogeografice ale Europei, 5 sunt la noi, in România.
Stim toate astea?
Daca nu stim, avem acum mai mult ajutor.
Dan Dinu si Cosmin Dumitrache ne dau „România Salbatică”-fotografie si film despre minunătiile României.
„Nebunia a pornit prin 2009. Lucram la o revistă si trebuia să scriu despre parcurile nationale si am văzut că nu există fotografii cu ele. Si atunci a plecat ideea asta nebună de a face noi. Prima fază a durat 2 ani si apoi a venit Cosmin în echpă si ne-a venit idee unui film documentar”.
Cu sigurantă multi dintre noi iubim muntele.
Insa ii vedem, oare, adevărata frumusete?
Ne ajută, si aici, filmul.
„Ideea filmului a fost sa incerc să aducem o parte din trăirile pe care le-am avut noi, publicului. Să aducem un nivel mai mare de constientizare a mediului inconjurator, să educăm generatiile tinere. Să arătăm toate zonele si toate frumusetile pe care România incă le are, sălbăticia ei autentică. Sunt foarte multe zone sălbatice si oamenii trebuie atrasi de ele. Sunt multe exemple negative si oamenii cred că nu mai avem nimic, că totul e pierdut. Aducem un exemplu pozitiv si schimbăm perceptia. Ne dorim o premieră natională si vom face si o caravană, apoi in cinematografe si la televiziune”.
Luni de muncă, de filmat si fotografiat.
Cei doi au pus pasiune intr-un proiect greu, insa o aventură frumoasă.
„Tot proiectul a durat 450 de zile pe teren. Greu dar plăcut. Toate orele de asteptare au trecut de la sine. Acum privind din spate, a fost o aventură frumoasă. Au fost momente grele. Noi am vrut o poveste amplă, nespusă sub forma asta; povesti mici care să facă, la final o poveste mare. Am pozat specii foarte greu de pozat la noi. In natură e greu să lucrezi după scenarii. Filmul este structurat pe anotimpuri. Au fost precomenzi iar noi donam la biblioteci; să ajungă la copii in special”.
Frumusetile României se pare că sunt doar ale noastre, ale populatiei de rând.
Pare că autoritătile nu le văd…
„Autoritătile nu s-au implicat. Am vrut să facem cu propriile noastre conditii. Insă acest album trebuie să fie peste tot. E tipul de carte pe care as fi vrut să o am când eram copil. Am avut comenzi de afară. Avantajul este că e tipărit si in engleză. Este o carte de vizită pentru România”.
Uimire si admiratie.
Este ceea ce au simtit cei doi in fata măretiei naturii.
„O continuă descoperire. La inceput stiam doar câteva zone emblematice. Insă acum mi-am descoperit tara asa cum nu credeam că există. M-am simtit ca un mic explorator. Sunt convins că mare parte din public n-o să creadă că sunt din România. Avem un peisaj de care lumea nu stie. Sunt momente unice, pentru că fiecare parte are ceva specific. Piatra Craiului, Făgăras…am avut cadre spectaculoase cu ursi, marmote… la caprele negre am avut probleme la filmare, insă am avut noroc ca au venit foarte aproape. Ne-a prins si ploaie torentială pe munte…Am ajuns pe creastă unde am stat uzi 30 de ore”.
România – mereu surprinzătoare in măretia ei.
Insă măretia trebuie respectată, iar astfel de proiecte ar putea fi din ce in ce mai multe.
Respectăm natura iar ea ne va ajuta să o aratăm lumii.
„Natura mi se pare cel mai sigur loc dacă o gestionezi responsabil. Dacă o intelegi si o respecti…daca te cunosti pe tine si stii ce poti sa faci, nu este o mare problemă. E foarte fain dar si greu sa ai intâlniri cu animale. Nu ne-am simtit in pericol niciodată”.
România Sălbatică – fotografie si film, carte si documentar.
Cartea o avem, filmul ne va dezvălui frumusetea naturii la vară.
O poveste mică am avut astăzi, In Comunitate.