VIDEO: Cristian Onețiu și George Buhnici – „Împreună putem să salvăm oameni cu afaceri mici!”

Despre „Împreună salvăm oameni cu afaceri mici”, un demers despre speranță, responsabilitate și despre crearea unei comunități de susținere au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Cristian Onețiu si George Buhnici, invitați în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.

„La nivel macro, Ministerul Economiei se laudă că nu avem scăderi economice foarte mari. Dacă pui industriile noi apărute și care au crescut fulminant, lucrurile par că sunt în regula. Dar la firul ierbii lucrurile sunt dramatice. Sunt sute de mii de mici companii care închid porțile”, spune Cristian Onețiu.

„Sunt dramatice mai ales acolo unde contează. Acest «fabricat în România» se face cu companii mici. Iar acești antreprenori se află într-o situație dificilă. Cred că nici în 2008 nu le-a fost atât de greu”, completează George Buhnici.

Dacă vrei să afli de ce închid porțile multe dintre micile afaceri, cum ajută cei această nișă, ce reacții au primit din partea antreprenorilor, cum decid ce afacere să fie salvată și cum ajung la cei care au nevoie de ajutor, vezi VIDEO.

„A fost destul de simplu să punem lucrurile cap la cap. Sunt mai multe categorii de susținere. Pornim de la susținerea emoțională, apoi vorbim despre bani, în al treilea rând despre client, expertiză și în al cincilea rând avem mentoratul. Toate aceste lucruri valorează mult mai mult decât banii pe care îi dăm cash, din mână. Când vine cineva să îi ajute sunt uimiți. Nu sunt obișnuiți ca cineva să le bată la ușă să îi ajute. Când e un caz social, ne strângem toți. Dar antreprenorii sunt percepuți în cultura noastra într-un sens peiorativ uneori.

De multe ori nu au bani și de ei depind foarte mulți oameni. Sunt oameni cărora li s-au redus veniturile. Chiar dacă ar avea nevoie și de bani, nu pun asta pe primul plan. Au nevoie de mentoring, de a vorbi cu cineva. Ne-am propus să fim ca și benzina care se pune în carburator, ca să pornească motorul, ca apoi acesta să repornească întreaga mașinărie.

Vrem să îi deblocăm puțin, ca ei să reînceapă să învârtă roata. Cred că nici nu există educația românului de a cere ajutor argumentat și structurat. Contează să vedem că omul e realist, că afacerea are nevoie de ajutor cu adevărat și că impactul afacerii pentru viitor e mare”, explică George Buhnici și Cristian Onețiu.

„Statul își poate arăta valoarea cu adevărat atunci când este criză. Nu văd de acolo niciun semnal către mediul de afaceri”, spune George. „Cred că exemplul de solidaritate este pentru toti stakeholders români. Este examenul tuturor”, punctează Cristian. „Împreună putem să salvăm oameni cu afaceri mici!”, concluzionează cei doi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.