VIDEO: Vaccin pentru viață!

Moarte! Asta a generat, în primul rând, virusul parșiv care a pus stăpânire pe viețile noastre de atât timp. Apoi, sisteme sanitare în colaps, instituții și societăți la fel. Locuri de muncă pierdute, școli închise și, mai mult, case ferecate pentru familii și prieteni. Sărbători în spatele geamurilor, lumânări aprinse doar în suflet.

Însă…speranță! Capetele luminate ale medicinei mondiale au venit cu ea. Șansa noastră la viață stă, acum, într-o seringă umplută cu serul salvator.

Poate una dintre cele mai implicate persoane, medic de altfel, în campania de la noi, este Valeriu Gheorghiță. Își face meseria la Spitalul Militar și coordonează campania de imunizare. Are reguli și jurământul lui Hipocrate. Și este…vioara întâi la maratonul de la București.

„Acest maraton începe dupa ora 16:00 la Sala Palatului și Biblioteca Națională, 50 de centre vor funcționa non-stop, 1.200 de voluntari, toți pro-bono. Evenimentul va fi îmbinat și cu un moment artistic, se va cânta la vioară și pian. În paralele va fi o activitate intensă de informare privind beneficiile vaccinării: medici și studenți vor explica oamenilor tot ce au nevoie să știe, pe toate specialitățile medicale. Se va transmite live pe pagina Universității de Medicină. Poate veni orice persoană cu un document de identitate valabil, se poate vaccina. Fără restricții de circulație după ora 22:00. Un eveniment similar peste 21 de zile pentru cei care își fac vaccinul acum”.

La foc continuu a fost vaccinarea și la Timoșoara, iar medicul spune că a fost un succes.

„Experiența de la Timișoara a fost foarte bună. A fost un număr mare. Este important să se înțeleagă că există resursă umană și vaccin suficiente. Ar fi hazardant să avem o țintă importantă, să asigurăm vaccinarea tututror celor care vor să se vaccineze. De sâmbătă este asigurată vaccinarea în toate centrele din țară, fără programare. Se vor da bonuri de ordine. Programarea în platformă se va menține penntru că este garanția că avem un loc ales și un centru ales.”

O doză, două, trei… Sunt ipoteze și idei. Medicii însă, încă lucrează pentru că avem acum tulpina britanică. Însă deocamdată vaccinul își păstrează eficiența pe termen lung.

„Sunt studii care spun că sunt suficiente două doze. Ipoteza pentru a treia doză este generată de acele variante mutante care ar putea să se propage mai repede. Noi sperăm să reducem răspândirea virusului și atunci și mutațiile vor avea impact redus. Este o tulpină care va crește și va deveni tulpina dominantă care a înlocuit pe cea inițială. Are o contagiozitate crescută și are o virulență ușor crescută. Asta și la persoane cu vârsta mai mică. Sunt date de la populația vaccinată care arată că vaccinurile actuale își păstrează eficiența. Deci dacă nu ne vaccinăm, virusul va avea și alte mutații.”

Informarea este poate cel mai important lucru în toată această perioadă. Așteptăm decizii și explicații de la autorități. Însă, câteodată, nu sunt pe placul nostru.

„Tot ce înseamnă comunicare nu trebuie să fie doar la nivelul autorităților. Informarea trebuie descentralizată. Toți vectorii de imagine trebuie să acționeze: medici, dascăli, preoți… de la sate, la comune, la orașe…Puterea exemplului este foarte importantă. Implicarea acestor vectori care se bucură de credibilitate este importantă pentru succesul campaniei. Nu cred că doar o autoritate trebuie să facă asta. Am încurajat autoritățile locale să dezvolte campanii de informare pentru că își cunosc oamenii.”

De ce ne dorim vaccinare la nivel global?

„Nu mai vrem oameni la ATI și nu mai vrem decese. Al doilea motiv este revenirea la viața de dinainte. Mai mult, am putea trece de la o criză sanitară la una economică. Ca să deschizi, trebuie să ai persoane care au făcut boala sau s-au vaccinat. Altfel este un risc să o luăm de la capăt. Când se ridică restricțiile, să nu mai existe o revenire. Din păcate, nu ajungem anul aceste la imunitate în masă la nivel global. De asta e bine să îi ajutăm și pe alții care nu au acces la vaccinuri.”

Cei mai apropiați de comunitate sunt medicii de familie. Sunt lângă cei mulți care așteaptă sfaturi. Vaccinarea la ei a început, însă, cu stângul.

„Va crește și vaccinarea în cabinetele de familie. Înțeleg ezitarea pentru că sunt sarcini suplimentare. Însă materialele se distribuie prin DSP-uri. Însă vor fi colegi care vor adera la acestă campanie. Vorbim despre 1300 de centre deservite de colegii noștri medici de familie. Deci ei au sarcini în plus, este o activitate foarte complexă; plus rolul de informare. Nu este ușor.”

Discuția despre vaccinuri nu este de ieri, de azi. Și vaccinurile făcute celor mici sunt subiect de dispute: generează boli, nu sunt miraculoase, mai bine natura…

„Nu s-au înregistrat pentru niciun vaccin efecte adverse pe termen lung. Nici nu ar avea cum pentru că știm cum funcționează. Se speculează pentru că nu a trecut timp pentru certificare. Însă nu este cazul să ne îngrijorăm. Avem o experiență de câteva sute de ani în vaccinologie. Nu vorbim despre protecție 100 la sută. Sunt studii care arată o scădere de infecție și transmitere de 80 la sută. Avem cazul Israelului. Au fost zile fără decese și cu puține cazuri.”

Și pentru că este vorba despre vaccinurile pentru copii, le vine rândul și celor între 12 și 15 ani. Bineînțeles, când medicii vor da undă verde. Și pentru ei, salvarea este tot acel ac mic al unei seringi.

„În momentul în care EMA dă autorizare pentru grupa respectivă. Se folosește același mod de vaccinare.”

Am pus în balanță, astăzi, împreună cu medicul Valeriu Gheorghiță, beneficiile și riscurile vaccinării. Însă fiecare avem o balanță care atârnă pentru noi și pentru societate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.