Expoziţie outdoor la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – „La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român”

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să parcurgă, în perioada 14 mai – 31 decembrie 2021, expoziţia outdoor „La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român”, care va fi prezentată la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Expoziţia cuprinde panouri cu informaţii despre zborul misiunii Soyuz 40 însoţite de imagini ce pot fi văzute pe gardul Observatorului Astronomic (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21).

În primăvara anului 1981, Dumitru Prunariu şi colegul său de zbor, cosmonautul sovietic Leonid Popov, andocau cu capsula Soyuz 40 la bordul staţiei spaţiale Salyut 6, unde au rămas vreme de câteva zile. La acel moment, Dumitru Prunariu devenea primul (şi, până în prezent, rămâne singurul) cosmonaut român, misiunea sa devenind astfel cel mai important reper în istoria astronauticii din România. Programul spaţial în cadrul căruia a avut loc zborul purta numele Interkosmos. Prin acest program, ţările socialiste din Europa de Est (dar şi din alte părţi ale lumii) au fost invitate de Uniunea Sovietică să participe cu un candidat-cosmonaut pentru efectuarea unui zbor comun.

În 1977, România se pregătea să organizeze primele runde de selecţie pentru desemnarea viitorilor candidaţi-cosmonauţi. În martie 1978, cei doi candidaţi aleşi de România, Dumitru Prunariu şi Dumitru Dediu, au plecat împreună cu familiile lor în Orăşelul Stelar din Uniunea Sovietică unde, timp de trei ani, au urmat cursurile şi antrenamentele de specialitate care îi pregăteau ca viitori cosmonauţi. La finalul celor trei ani de formare, Dumitru Prunariu şi Leonid Popov au fost desemnaţi pentru zbor, în timp ce Dumitru Dediu şi Iuri Romanenko reprezentau echipajul de rezervă.

În seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20.16 (ora României), misiunea Soyuz 40 era lansată de pe Cosmodromul Baikonour. Lansarea a decurs bine, iar după aproape nouă minute de zbor cosmonava se afla deja pe orbita Pământului, cei doi cosmonauţi experimentând starea de imponderabilitate. După 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute petrecute în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu şi Leonid Popov au revenit cu bine pe Pământ în după-amiaza zilei de 22 mai 1981, capsula lor aterizând în stepele din Kazahstan la ora 16.58 (ora României).

În 2021, împlinirea a 40 de ani de la zborul misiunii Soyuz 40 se învecinează cu alte două momente aniversare memorabile din istoria astronauticii: celebrarea a 70 de ani de la zborul primului om în spaţiu (Iuri Gagarin, care pe 12 aprilie 1961 devenea prima persoană ce admira Pământul din spaţiu) şi împlinirea a 40 de ani de la zborul inaugural (din acelaşi an 1981) al programului Space Shuttle, prin lansarea navetei spaţiale Columbia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.