VIDEO: Octavian Berceanu, Comisar General Garda De Mediu – „Gama de deșeuri care se întoarce către țările din Europa de Est e foarte mare”

Despre riscul ca România să devină groapa de gunoi a Europei, despre deșeurile din Centrul Vechi al Bucureștiului și alte probleme a aflat Alex Minculescu de la Octavian Berceanu, Comisar General Garda De Mediu, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM.

„Din păcate, deșeurile care se strâng în Centrul Vechi au un parcurs istoric. Fac parte din peisaj, din păcate. Eu am fost Cosilier General din 2016 până în 2020. Erau prezente și atunci și ne afectează și acum. Acele deșeuri sunt un magnet și pentru o anumită mică delicvență care se întâmplă în Centrul Bucureștiului. E un trafic pe care nu-I vedem, din păcate”, spune Octavian Berceanu.

Dacă vrei să afli cum vede situația și ce riscă cei care continuă să arunce deșeuri, ce spune despre selectarea colectivă, cum decurge cooperarea cu Primăria Capitalei, ce spune despre mafia deșeurilor care intră în țară, vezi VIDEO.

„Capitala, comparativ cu anii precedenți, este mai curată. Și are aer mult mai curat. Îmi doresc ca Bucureștiul să înceapă să colecteze selectiv. Dacă nu începem acum să o facem, întrega cantitate de deșeuri ne va afecta viața. În loc sa ducem 10-20% din deșeuri la gropile conforme, ducem 100%”, punctează Comisarul General al Gărzii de Mediu.

„Începând cu 2018, China a sistat importurile tradiționale de deșeuri din Europa de Vest. Europa de Vest a încercat să găsească soluții să scape de deșeuri. Și, din păcate, s-au găsit niște breșe pe care vor să le speculeze diferite structuri de crimă organizată.

Noi, alături de toate instituțiile angrenate, controlăm toate containerele cu deșeuri care se pot controla. Câteodată, în spatele unor aparate second hand se ascund resturi care nu se vor comercializa niciodată și ajung deșeuri pe piața noastră – pentru a vă da doar un exemplu. Gama de deșeuri care se întoarce către țările din Europa de Est e foarte mare și necesită un efort foarte mare din partea statului român”, explică Octavian Berceanu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.