Cine e responsabil de relaxare…

Hotărârea nr. 30 din 15.05.2021 a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) stabilește cum se procedează în privința relaxării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Astfel, deoarece rata de incidență era de 1,11/1000 locuitori, sâmbătă, CMBSU a stabilit o serie de relaxări ale măsurilor de prevenire. În premieră, hotărârea CMBSU, vorbeste despre persoanele vaccinate care pot participa în număr mai mare la evenimente culturale, sportive sau pot merge în număr mai mare la sălile de sport.

Potrivit Hotărârii nr. 30 din 15.05.2021:

În spațiile deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Se poate depăși 25% din capacitatea spațiului doar în cazul unor evenimente test/pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații (CNSU) de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății.

De asemenea, organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și /sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea spațiului dar nu mai mult de 500 de spectatori ori peste 50% din capacitatea spațiului în cazul unor evenimente test/pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Și în activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și /sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase se face în condiții diferite pentru persoanele vaccinate. Astfel este permisă această activitate fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00-24:00.
Dar se poate ajunge până la 70% din spațiul disponibil, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva SARS-COV2, pentru care au trecut 10 zile de lafinaluzarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în domeniul sălilor de sport și /sau fitness trebuie să țină cont de persoanele vaccinate. Astfel, este permisă activitatea în sălile de sport fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 metri pătrați pt fiecare persoană sau fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Dar, cum se va face dovada vaccinării și cine răspunde pentru aplicarea acestor noi reguli?

Prefectul Capitalei Alin Stoica spune că verificarea se poate face prin intermediul sistemului pus la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Prin simpla citire a codului numeric personal (CNP) se poate afla dacă persoana respectivă este vaccinată și când.
Pentru operatorii economici care nu au acces la sistemul STS, dovada se poate face cu ajutorul certificatelor de vaccinare.
Operatorul economic, cel care organizează activitatea respectivă este responsabil de întocmirea listei de participanți și de verificarea certificatelor de vaccinare, explică prefectul Capitalei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.