Constantina Diță si visul de aur al alergătorului
Articol de cristina.toma, 17 mai 2021, 22:17
Pentru Constantina Diță niciodată nu e prea târziu să reușești imposibilul!
La 34 de ani a cucerit prima medalie mondială la semimaraton în New Delhi iar în 2008 la Beijing a dat peste cap toate calculele, a câstigat maratonul, si-a adjudecat aurul, devenind cea mai vârstnică sportivă care reusește această performanță.
Constantina Diță a fost și invitatea editiei de atăzi a emisiunii ”În Comunitate”.
Românii se focusează pe sporturile care ne aduc de regulă mai multe medalii, maratonul nu este printre ele, poate de aceea aurul olimpic câștigat de Constantina a fost o surpriză.
„Maratonul înseamnă o alergare de 42 de kilometri care necesită un antrenament intens si constant. Dar nu numai antrenamentul este important ci si resursa umană iar aici este vorba despre copiii si tinerii care ar putea face acest sport”, spune Constantina Diță care speră ca pe viitor și alte sporturi precum maratonul sau alte discipline din sfera ateltismului să primească o atenție tot mai mare din partea publicului și a autorităților. „Sportivii care doresc să faca performanță în acest domeniu trebuie să aibă un regim de viață foarte strict. La aceasta oră tara noastră are câteva sportive care practică acest sport dar care din păcate nu s-au calificat, pentru Olimpiadă”.
Invitata editiei de astazi a emisiunii ”In Comunitate” își dorește ca pe viitor România să câștige noi medalii la maraton. Lucru deloc usor dat fiind că maratonul este și un sport de rezistență iar alte tări au o tradiție îndelungată a practicării acestui sport.
Constantina Diță candidează la presendintia Federatiei Române de Atletism și crede că este necesară o mai bună promovare a atletismului în școli de unde se pot descoperi talente. De asemenea, este necesară o sprijinire a celor care practică atletismul pentru ca ei să rămână în sistem. „O altă cerință pentru ca România să obtină succese internationale este si ca baza materială să se afle într-o stare bună. Iar in țară există multe stadioane si baze sportive care se află într-o stare deplorabilă. Pe de altă parte, multe scoli și licee care aveau terenuri unde se desfăsurau orele de sport au pierdut aceste terenuri iar copiii nu mai pot face sport la un standarde normale.”
Constantina Diță crede că aceste probleme se pot rezolva dacă autoritătilor li se vor prezenta performanta dar si câștigul pe care l-ar aduce o sală de sport modernă pentru localitățile respective pe termen lung si mediu.
Deocamdată în țara noastră este destul de greu pentru sportivi să se antreneze. Majoritatea se antrenează acasă si nu într-un mod profesionist. Ei ar avea nevoie de cantonamente si programe profesioniste de pregătire. Pe lângă aceasta este nevoie si de o resursă financiară corespunzătoare de la fondurile alocate si până la sponsorizările obtinute din partea companiilor private.
Constantina Dita cunoaste problemele atletismului românesc si vrea sa le rezolve. Iar pentru Campioana noastra niciodata nu-i prea târziu să facă imposibilul posibil!