Adrian Buga (istoric): ”Fiecare om se poate bucura de interacțiunea cu harta și cu arta”

Despre proiectulul Goethe-Institut Grenzenlos | Borderless | Fără Frontiere cu expoziția Imaginație fără frontiere, curatoriată de istoricul Adrian Buga, care conține reprezentări ale hărților realizate de artiști români și germani din secolele XX-XXI, unde sunt expuși atât artiști români de renume, cât și internaționali, au aflat Alex Minculescu și Andreea Bratu de la Adrian Buga, invitat în matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Este o expoziție bazată pe tot ceea ce înseamnă conceptul de hartă. Totul este mai degrabă subiectiv. Arta contemporană se îmbină cu hărți vechi. O să vedeți o inserție aproape similară celei în care construiam un atlas vizual atunci când eram copii. Elementele de memorie, de plimbare prin anumite locuri sunt extrem de importante pentru mine. O să vedeți instalații, câteva lucrări de artă prin care puteți să interacționați cu spațiul respectiv. Captăm și copiii interesați de tot ce înseamnă telefon mobil, tabletă și realitatea virtuală”, explică Adrian Buga.

Dacă vrei să afli cum poți pune un asterix cu un marker pe globul pământesc în cadrul expoziției, ce se poate vedea în cadrul evenimentului, cui se adresează, ce legătură are Dem Demetrescu cu expoziția, cum este prezentată România cu ale sale regiuni, vezi VIDEO.

”Ne referim și la harta de tip individ. Fiecărui posesor de telefon mobil i se construiește un anumit profil. Eu, Adrian Buga în carne și oase sunt dublat de acest telefon mobil și datele respective sunt utilizabile de terți. Tipul de hartă-individ trebuie să fie foarte bine înțeles, pentru că va fi următoarea noastră luptă ca individ să ne păstrăm individualitatea. În expoziție o să puteți să vedeți harta de urmărire. O să avem și subiectul hărților false – să vedeți cum harta devine cunoaștere și cunoașterea puterea prin care individul este controlat. Harta, în linii mari, implică un oarecare neadevăr. Mă refer la acest timp de hartă a lumii din care navigăm din puctul A în punctul B. Tipul acesta de proiecție este de multe ori înțeles greșit. Elemementele de distorsionare sunt prezente. Tot timpul harta a fost un factor de cunoaștere, de a avansa spre teritorii, de a anexa anumite teritorii. Într-un fel, evident că harta este un mod de a cuceri și o unealtă pentru a ști mai mlte lucruri despre teritoriile respective. Am ales multe hărți vechi și am plecat spre un dublu dialog, alegând și arta contemporană – un spațiu în care putem interacționa și cu realitatea virtuală. Astfel, fiecare om se poate bucura de interacțiunea cu harta și cu arta. În perioada 15 mai – 4 iunie, publicul Bucureștean este așteptat la Goethe-Institut, în curte și în Pavilion32, pentru a fi purtat în lumea hărților!”, spune istoricul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.