Concerte, evenimente, festivaluri, după relaxare

Pandemia ne-a furat multe! Multe pe care le putem pune la loc, multe pe care nu le vom inlocui niciodata.
Pandemia ne-a furat, pentru o perioada lunga, bucuria salii de teatru si a celei de cinema.
Am avut internetul, este adevarat, dar nimic nu se compara cu mirosul si misterul salii de spectacol.
Pandemia le-a furat si artistilor meseria. Au cazut de pe scena iar acum asteapta o mana intinsa care sa ii ajute sa se ridice.

Codruta Vulcu, oraganizatoarea festivalului ARTmania și președintele Asociatiei Romane a Organizatorilor de Concerte și Evenimente asteapta, si ea, ajutorul promis de autoritati.
„Este un dezastru din punct de vedere financiar. Asteptam ajutorul de la Guvern și e trist ca dupa 14 luni nu exista o schema de alocare de bani. Dar sunt limitari care vor pune in pericol organizarea evenimentelor. Noi trimitem premierului un memoriu cu o explicatie pentru normele date si cu niste solicitari de modificare a lor. Raportarea la gradul de vaccinare la nivel national nu sta la noi. Eu ca sa fac ARTmania, in pandemie, ar trebui sa ma apuc de organizare, in acest moment. Daca la nivel national nu se ajunge la pragul de vccinare, ce se intampla cu toti banii investiti. Nu poate statul sa puna toata responsabilitatea pe umerii organizatorilor. Asta vrem sa corectam.”

Pandemia a accentuat, din pacate, un comportament pe care cei de sus il au de o lunga perioada de timp.
A accentuat nepasarea si indolenta fata de doua pietre de temelie ale unui popor, oricare ar fi el.
„In Romania cultura si educatia sunt lasate in urma. Eu cred ca destinul unui popor este legat de cele doua, atat timp cat dorim. Sa ducem reala plus valoare, va trebui sa facem din ele o politica de stat. Nu exista la acest moment. Modul in care a fost tratata cultura in ultimul an este o ramasita a unei idei vechi.”

Dorintele pe care le au artistii si organizatorii de evenimente sunt un strigat de ajutor.
Daca mana intinsa nu va fi apucata, vor pierde toti, de la cel mai mic la cel mai mare.
Si, in special, cel mai mic.
„Memoriul este bazat pe fapte reale. Le-am solicitat crearea unor norme pentru evenimetele mici. Altfel, statul va trebui sa vina sa deconteze testele. Altfel, trupele mici nu vor mai exista; cele care pastreaza efervescenta culturala. Noi avem obligatia sa luptam in continuare. Daca cultura nu-si va castiga pozitia in societate, pierdem modul de a reseta cum vedem cultura. Sa se gaseasca fonduri pentru schema de ajutor de stat. Sa existe o sursa de finantare. Alte sectoare au primt si nici nu au fost inchise complet. Sa intelegem ce inseamna sa nu primesti salariul 14 luni. Este o responsabilitate nationala. Nu iesim din asta sanatosi daca distrugem sectorul cultural. Daca vrem sa mai avem arta si cultura, sa nu distrugem generatia care a investit enorm in asta.”

Arta si educatia ar trebui sa aiba, permanent, un plan de rezerva.
Sunt o gura de oxigen pentru perioade de cadere.
„Cred ca Ministerul Culturii si guvernul ne vor da banii. Sper ca se va rezolva si problema normelor. Trebuie sa facem o strategie nationala, nu numai pentru perioadele de criza. Creativitatea si talentul scestui popor sa aiba o baza in autoritati. Sa se permita organizarea de evenimente si in alte locuri, sali de sport, hale industriale… Pentru ca altfel depindem de opera si teatru cand nu au ei evenimente.”

Cu toti asteptam gura de oxigen.
Si vrem sa vedem si sa ascultam povesti, sa batem din palme si sa cantam tare cantecele formatiilor preferate.
Am facut toate astea in fata calculatoarelor.
Acum, vrem sa le facem cu artistii langa noi.
„Daca va exista, va exista doar ARTmania junior la 2500 de persoane. Sa vina sa asculte si formatiile din Romania. La Untold….poate in august, septembrie. Neversea a revigorat litoralul. Toate festivalurile sunt recunoscute afara. Am castigat 3 premii intr-o cultura festivaliera europeana cu traditie.”

Probabil ca mai avem de asteptat asa cum artistii asteapta ajutor.
N-ar strica un efort comun, pentru ca toate sa se intample mai repede. Si mai bine!
„Sta in mainile noastre sa ne intoarcem la o viata normala.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.