Dragoș Neamu (Manager de proiect Rețeaua Națională a Muzeelor): ”Urmează să derulăm un proiect extrem de important, prin care oferim stagii scurte în muzee pentru lideri politici importanți”

Despre Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Pandemiei și Noaptea Muzeelor alături de importanța muzeelor pentru România au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Dragoș Neamu, Manager de proiect Rețeaua Națională a Muzeelor, invitat în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Muzeul Pandemiei este un proiect inedit. L-am acceptat foarte repede. Această pandemie ne-a afectat pe toți. A fost o idee care mi-a fost propusă și am văzut imediat o oportunitate fantastică. Pentru început, avem un experiment curatorial care anunță viitorul Muzeu al Pandemiei. Acum, pe 22 mai, invităm publicul să se recunoscă, să vadă niște lucruri pe care le-a trăit. Este un laborator viu de emoții, sentimente, stări pe care le-am încercat de când a început această nebunie. Toată această construcție epozițională are la bază obicetele doante de diferiți oameni de la ziariști, influenceri până la oameni de rând din toată țara. Fiecare a încercat să transmită printr-un obiect-emoție cum au experimentat această perioadă. Textele și poveștile sunt mai interesante decât obiectele în sine. La Galeria Scena Nouă acum se montează. Campania în sine de donație este permanentă. Dorim să creăm o colecție care să ofere mai multe direcții de abordare și conceptualizare. Încurajăm oamenii să continue cu donațiile. Avem și o replică virtuală a acestui muzeu”, explică Dragoș Neamu.

”Ne-au insiprat colegii de la Muzeul Despărțirilor. Ei au pornit tot de la o realitate socială. E suficient să vă spun că a fost oferită publicului bucureștean într-o perioadă în care restricțiile erau mult mai mari și rata de vizitare a fost mare”, adaugă el făcând referire la un concept similar.

”Ziua Internațională a Muzelor este o propunere a ICOM. Ea se întâmplă în fiecare Mai al fiecărui an. E cu o zi înainte de Noaptea Muzeelor, care anul acesta nu se mai desfășoară peste tot unitar. ICOM este perseverentă cu această dată, pentru că nu are același defășurător precum Noaptea Muzeelor, e mai mult o zi simbolică. Arată oamenilor de peste tot că muzeele au o valoare foarte mare pentru societate. Activitățile sunt mai mult interne, de puține ori se încumetă să facă ceva public, dar cu prioritate sunt programe”, spune Managerul de proiect Rețeaua Națională a Muzeelor.

”Noaptea Muzeelor are o nouă dată pentru 2021: este 12 iunie. Ne-am permis într-o discuție internă să modificăm data, pentru că 15 mai nu e servită mai de nimeni. Unele țări au schimbat deja data. Așa am făcut și noi. Luna iunie pare una anunțată cu restricții care se ridică tot mai mult. În București, pe 12 și 13 iunie, sunt și niște meciuri din Campionatul European. Noi speculăm mult astfel de momente, pentru că sunt foarte mulți turiști”, punctează Dragoș Neamu.

Dacă vrei să afli detalii despre Muzeul Pandemiei, cine este implicat și de când se poate vedea, cine poate dona și ce obiecte se pot dona, cum stă Bucureștiul la nivelul muzeelor comparativ cu alte capitale, cum pot fi valorificate muzeele social, cultural, educativ și economic, vezi VIDEO.

”Oamenii nu cunosc faptul că în București există mai multe muzee decât își închipuie. Avem muzee de nișă, inițiative private pe care eu le-am cuantificat în rândul muzeelor din București. Ideea este ar trebui ca lucrurile să fie mai bune, consumul cultural să crească, să fie o investiție în cultură. Beneficiul în societate se întoarce cel puțin întreit. Muzeele pot deveni niște obiective turistice importante, pot genera capital economic important”, punctează el.

În exclusivitate pentru București Fm, Dragoș Neamu a spus: ”Urmează să derulăm un proiect extrem de important, prin care oferim stagii scurte în muzee pentru lideri politici importanți. Este o campanie de lobby de apropiere față de mediul politic. Ei vor lucra în muzee și își vor da seama că la nivelul politicilor publice trebuie făcut mai mult.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.