Ziua Internațională a Muzeelor
Articol de bucurestifm, 18 mai 2021, 09:32
La 18 mai este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, ce are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.
Tema în acest an este „The Future of Museums: Recover and Reimagine”/„Viitorul muzeelor: Recuperați și Reimaginați”, prilej cu care, muzeele, specialiştii şi comunităţile lor sunt invitate să creeze, să conceapă şi să împărtăşească noi practici de (co)creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituţiile culturale şi soluţii inovatoare pentru provocările sociale, economice şi de mediu din prezent, potrivit https://icom.museum/.
Începând din 2011, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) susţine evenimentul Noaptea europeană a muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activităţi culturale.
Ziua Internațională a Muzeelor aduce intrare liberă la Muzeul Municipiului București. Ziua va fi sărbătorită cu intrare liberă la Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Victor Babeș, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei.
Muzeele vor fi deschise în intervalul orar 13.00 – 19.00.
Si Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” invită publicul pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, la o serie de activități interactive – happening-uri, demonstrații meșteșugărești, târgul meșterilor populari, vizionări de film documentar.
Vor putea fi vizitate cele două expoziții „Muzeul Satului si Regalitatea” (Sala H. H. Stahl) și „Satul regal” (Sala Gheorghe Focșa), ce cuprind documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României. Publicul află astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României și despre cât de mult iubea MS Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l.
În întreaga lume, tot mai multe muzee participă la Ziua Internațională a Muzeelor. Anul trecut, peste 37.000 de muzee au participat la eveniment în aproximativ 158 de țări și teritorii.