VIDEO: Roxana Dumitru și Mihai Benchea, Asociația P.A.V.E.L – „Banii merg stric către nevoile copiilor”

Invitați în emisiunea „În Comunitate”, au fost Roxana Dumitru și Mihai Benchea de la Asociatia P.A.V.E.L.

Ultimele 14 luni ne-au adus o nouă boală. O boală care le-a pus pe hold pe celelalte, din păcate. Diagnosticări mai puține, discuții medicale mai puține despre boli, care ca și Covid-19, omoară oameni. Nu numai oameni mari, dar și oameni mici.

Copiii bolnavi de cancer sunt printre noi și au nevoie de ajutor. Și ei și părinții lor. De ei se ocupă și Asociația P.A.V.E.L.

Nu e greu să ne ducem cu gândul la apostol. Și, totuși, gândul n-ar fi rău pentru că ei înseamnă „Primind Ajutor Viața Este Luminoasă”.

Roxana Dumitru este asistent social, iar Mihai Benchea este manager de proiect.

„Există o comunitate a părinților cu copii bolnavi de cancer pentru care noi de 25 de ani oferim servicii. 15 februarie este o zi importantă, marcăm ziua copilului bolnav de cancer. Asociația P.A.V.E.L este din 1997; un grup de părinți și copii supraviețuitori au constituit această asociație. Asociația de servicii la patul spitalului. Sunt printre puținii care oferă servicii chiar în spital.”

La Fundeni, acolo unde asociația își face treaba, pare că pandemia a trecut ceva mai ușor.

„Noi am fost pe baricade toată perioada pandemiei și pacinenții au reușit să primească tratamentul. Cazuri excepționale au fost la copiii care au făcut COVID care au stat acasă. La adulți au fost mai mari dificultăți însă nu au fost probleme serioase în administrarea tratamentului.”

Zice o vorba că „dar din dar se face Rai.” Poate că ar trebui să facem ca Raiul să fie cât mai departe de acești copii, iar mâna noastră întinsă înseamnă și redirecționarea a până la 3,5 % din impozitul pe venit către Asociația P.A.V.E.L.

„Banii merg stric către nevoile copiilor. Asta înseamnă că un copil află că va rămâne în spital, de la sute de kilometri distanță. Atunci noi le asigurăm pachetul de prima internare. Este foarte bine pentru părinți și copii. În pandemie s-au luat măsuri ferme în secțiile de oncologie. Părinții nu au mai avut voie dar copiii și-au continuat tratamentul. Formularul 230 este la noi pe site și banii se duc direct pe nevoile copiilor.”

Micuții n-ar trebui să piardă legătura cu școala, iar asociația se ocupă și de asta prin „Școala de spital-educația nu se oprește niciodată”!

„Educația la domiciliu sau spital pentru copii. În 2017 l-am înființat pentru Fundeni. După 5 ani este un proiect implementat la nivel de minister. Avem alte 2 programe, școală după școală, sau școala de dinainte de școală și oferim un pachet pentru 230 de copii, de la grădiniță până la copiii care se întorc în învățământul de masă; au întrerupt școala 3 ani. Este educația one to one. Mai mulți profesori fac deocamdată pe zoom”.

În toată acestă încercare a vieții, copiii îi au aproape pe părinți. În special mamele, iar ca ele să zâmbească sau să învețe să o facă din nou, copiii au nevoie, și ei, de o stare de bine.

„Zâmbește mami. Sunt sănătos” este proiect care asigură serviciile zilnice în plan social și psihologic în care se dezvoltă noi activități și pentru mame și pentru copii. Scopul proiectului constă în îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave, și a familiilor acestora prin acordarea de suport emoțional și material în timpul tratamentului”.

Statul stă deoparte și aici, sau poate nu-i vedem noi implicarea. Din banii prietenilor mai bogați, de departe, nu merge nimic în domeniul ăsta. Banii vin de la prieteni…mai mici.

„Noi nu accesăm fonduri europene, noi cunoscând realitatea din spital ne adresăm companiilor ca să atargem niște fonduri strict pentru problema noastră. Noi vorbim strict despre ce se întâmplă în spital, informarea părinților despre drepturile lor. La proiectele noatre fiind scopul foarte clar, vrem să ajungem la oameni care îl înțeleg.”

Copiii bolnavi ne cer ajutor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.