Klaus Iohannis, despre certificatul verde COVID!

Arhivă

Certificatul verde digital privind COVID-19 trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni într-un timp ”rezonabil de scurt”, a declarat președintele Klaus Iohannis înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfăşoară, luni și marți, la Bruxelles.

”Avem o discuţie despre evoluţia pandemiei şi aici sunt două teme care şi pentru noi au o importanţă deosebită. Prima temă este certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziţia cetăţenilor europeni”, a spus șeful statului.

Acest certificat va înlesni libera circulaţie, a precizat preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului a subliniat însă că acesta nu trebuie să ducă la discriminări între cetățenii europeni.

”Cred că este un lucru bun, acest certificat va înlesni libera circulaţie, însă trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetăţenii europeni”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat și faptul că este nevoie de solidaritate în contextul pandemiei de COVID-19.

”Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarităţii, solidarităţii cu alte state, cu state terţe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că şi alţii trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”, a precizat preşedintele Iohannis.

Certificatul verde european va atesta dacă deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, are un test negativ recent la coronavirus sau dacă a trecut deja prin boală. Autoritățile europene au în plan crearea câte unui certificat pentru fiecare situație în parte. Potrivit acestora, certificatul pentru COVID-19 nu va condiționa libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie. Acesta ar putea intra în vigoare la 1 iulie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.