Violența în familie – un cerc vicios!

Ne nastem egali si avem aceleasi drepturi!
Teoria sună frumos.
In practică, insă, de multe ori unii avem mai multe drepturi asupra celorlalti sau fată de ei.
Si, tot de multe ori, acestea se impun cu forta.
Forta palmei sau a vorbei; si asa incepe violenta in familie.

Pandemia pare că a acutizat acest fenomen insă, paradoxal, a si ajutat, povesteste Monalisa Cirstea, de la Agenția pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
„Un moment de criză poate fi transformat într-un moment de oportunitate, de reglare a măsurilor împotriva violentei domestice. Am încercat să venim în sprijinul victimelor dosmestice. Am extins liniile de informație; avem o linie telefonică non-stop. Am vorbit despre ingrijirea copiilor, acordare de zile libere, am vorbit mai mult despre exploatare sexuală, despre trafic…O serie de programe…”Venus” – o retea inovativă de locuinte sociale”.

Oameni cu suflet mare luptă cu mentalităti, mai presus de palma si injurii.
Peste toate insă, victimele violentei domestice trebuie să intealagă faptul că nu există capăt de drum după abuz.
„Ne-am confruntat cu o serie de articole care aduceau critici in legătură cu initiativele noastre. Asta nu a făcut decât să indepărteze victimele de mijloacele de protectie. Vorbim despre ciclul violentei care are faze repetitive. Există viată si după violenta domestică dacă există vointă si curaj. Fiecare femeie trebuie să ia in calcul orice formă de spijin”.

Ratificare „Conventiei de la Instanbul” este o gură de oxigen.
Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este tratatul internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011 care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor.
„Ratificarea conventiei de la Istanbul a fost un moment cheie; protectia victimelor-ordinul de protectie provizoriu; extragearea agresorului din locuinta chiar daca este proprietar. Anul trecut au fost emise peste 8 mii de ordine de protectie provizorii. Cand victima este hotarata suna la 112, spune situatia, si acolo merge politia”.

Violenta in familie se intâmplă peste tot.
Idei preconcepute spun că abuzul se intamplă doar in casele in care educatia si studiile sunt precare.
Fals!
„Acest flagel nu caută victime in functie de stare socială si statut. Există si povesti triste in care agresorul este din mediul academic, cu studii. Nu putem distinge un nivel de educatie la care să se răspândescă. Fiecare tânără trebuie să fie foarte atentă in ce relatii intră, chiar dacă dragostea e oarbă. Trebuie să fie atentă la ce control se exercită asupra ei”.

Si cum speranta moare ultima, nu, de multe ori se trage speranta că se mai poate salva ceva.
„Este foarte greu ca situatia să se schimbe. Vom face centre pentru agresori. Si avem si un manual pentru ei, de terapie, de intoarcere către lucruri normale; este nevoie de terapie de cuplu, de consiliere psihologică…La noi lucrurile converg către educatie, cu baza pe care o clădim copiilor; să pregătim si cadrele didactice, pentu că asta va fi sansa generatiilor viitoare”.

Agenția pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați intinde o mână. De ea se pot apuca victimele violentei domestice cu un singut pas intr-un program.
„Programul Venus” – gazduire intr-o locuintă protejată timp de un an, consiliere si un traseu vocational. Este foarte important ca femeia sa redevină independentă si să se reinventeze. Si pentru zona Moldovei avem un proiect: „Gloria” in Iasi, Bacău, Vaslui si Neamt – model pe care il dorim de bună practică; asistentă integrată pentru victimele violentei; sunt 500 de persoane. Este vorba despre consiliere, indrumare către instante, sprijin material…

„Proiectul Vera” – implementarea legislatiei pentru echipele mobile din teritoriu si asistenta juridica.
Ne nastem egali si avem aceleasi drepturi!
Depinde de noi să le păstrăm si să nu acceptăm abuzul.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.