Octavian Berceanu, Comisar-Șef Garda de Mediu: ”Vom achiziționa tehnica, să putem monitoriza poluatorii mari”
Articol de , 28 mai 2021, 09:34
Despre importanța colectării selective, modul de măsurare a poluării și acțiuni ale Gărzii de Mediu au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Octavian Berceanu, Comisar-Șef Garda de Mediu, invitat în Matinalul ”Bună dimineața, București!”, pe 98.3.
”În momentul de față încă mă aflu în București, care este plin de surprize. Vorbim de colectarea selectivă. Orice strategie vis-à-vis de deșeuri, într-un oraș cu 2-3 milioane de oameni, e foarte greu de dezvoltat. E greu să dezvolți un oraș sănătos dacă nu există colectare selectivă. Din păcate, ne aflăm la început. Avem capacitatea de a rezista schimbării, dar schimbării în bine… Colectarea selectivă în București e aproape inexistentă. Avem undeva la 10-15% colectare selectivă. Nu totul devine materie primă secundară. Undeva la 5% devine materia care, reciclându-se, se regăsește pe piață. Restul merge la gropile de gunoi. Trebuie să facem undeva la 90% colectare selectivă. Asta se întâmplă lângă noi, la 1.000, 2.000 de kilometri. Noi suntem la polul opus. Cea mai importantă presiune vine din partea cetățeanului”, spune Octavian Berceanu.
”În primul rând, când avem un fum mare, nici poliția, nici cei de la Garda de Mediu nu îl pot stinge. Trebuie sunat la 112. Poate e un incendiu care nu are treabă cu arderea deșeurilor. În al doilea rând, Garda de Mediu, din păcate, la momentul acesta, nu are niciun instrument de măsurare a poluării. De fiecare data, dacă vrem să aflăm poluarea, apelăm la Agenția de Mediu. Acum, domnul Ministru prevede cumva să primim astfel de elemente de măsurare. Monitorizarea poluării trebuie făcută științific. Intervenim pe un foc sau pe o poluare, dar trebuie făcută științific. Vom achiziționa tehnica, să putem monitoriza poluatorii mari”, punctează Comisarul-Șef al Gărzii de Mediu.