”Cicatrici în chip de aripi” – o carte despre suferință și victorie

Dacă vă plac cărțile despre fete curajoase care nu așteaptă să fie salvate de cine stie ce feți frumosi apăruți ca din neant, ci se salvează ele singure, atunci cartea ”Cicatrici în chip de aripi” scrisă de Erin Stewart și apărută în traducere românească la editura Corint Junior este lectura potrivită pentru tine.

Romanul ne spune povestea unei adolescente pe nume Ava care isi pierduse părinții, casa, cea mai bună prietenă și chiar propriul chip. Ada supraviețuise unui incendiu devastator. De altfel cartea se deschide cu vizita ei în cabinetul doctorului, unde ea trebuie să își dea jos masca de plastic pe care o purta să își apere fața care păstra încă multe din urmele cicatricilor pe care ea le căpătase în incendiu. Medicul părea foarte multumit de rezultatul operatiei de reconstrucție pe care o făcuse. Însă pentru Ava era totul diferit de normalitatea pe care ea o cunoscuse înainte de acel incendiu devastator. Unchiul și mătușa care o creștau acum, erau si ei fericiți de rezultatul operațiilor care încercau să repare chipul Avei. Însă ea pare a fi cea mai puțin încrezatoare. Refuză să se uite în oglinda pe care i-o întinde doctorul. Apoi va evita orice oglindă. Ce nevoie avea de ele când vedea clar cum se oglindea in ochii celorlalti?

Însă totul pare a deveni și mai complicat când după un an de tratamente unchiul și matușa iau decizia ca tânăra să se întoarcă la școală. Să încerce să fie din nou „normală”. Orice o fi însemnând și asta. Dar Ava știe că acest plan nu va funcționa. Normalitatea e un concept inexistent pentru cineva ca ea. Și nici vorbă de legarea unor noi prietenii – nimeni nu-și dorește să fie văzut împreună cu Fata Arsă.

Dar când face cunoștință cu Piper, o supraviețuitoare la fel ca ea, adolescenta începe să simtă că poate nu trebuie să înfrunte de una singură acest coșmar. Sarcastică și directă, Piper nu se teme s-o împingă pe Ava în afara zonei de confort. Ba mai mult, Piper i-l prezintă pe Asad, un băiat care adoră teatrul la fel ca ea, și, treptat, Ava încearcă să-și clădească din nou o lume. Însă și Piper duce o luptă, și, curând, Ava va trebui să se hotărască dacă vrea să se ascundă în continuare în carapacea ei… sau să le îngăduie celor din jur s-o ajute să ducă iar o viață normală, să viseze si …de ce nu ….chiar să își facă planuri. Însă toate acestea nu sunt deloc usoare. Va reusi Ava să reînvețe să se bucure și să trăiasacă cu adevărat?

Însă dincolo de cicatricile de pe fața eroinei romanului scris de Erin Stewart să nu uităm că în lume sunt multi oameni care se luptă si cu cicatrici nevăzute de altii dar aflate acolo, undeva în sufletele lor. Poate poevstea Avei să îi ajute si pe ei? Dar aceasta rămâne să aflați singuri atunci când veți citi cartea pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.