VIDEO: Terapii inovatoare pentru cancerele de sânge

În curând, în România, vor fi disponibile terapiile celulare care tratează cancerele de sânge ce nu au reacționat la alte tratamente.

Terapiile celulare sunt prototipul terapiilor personalizate; se folosesc celulele pacientului, modificate și transformate în medicament.

Acesta este de fapt, visul medicinei: să învățăm celulele noastre proprii să atace țintit cancerul.

Aceste celule modificate și transformate nu sunt un medicament obișnuit; necesită acreditare internațională, trebuie să respecte anumite standarde de calitate iar echipa centrului în care se face procedura trebuie să aibă suficientă experiență, încât să poată trata astfel de pacienți. Acesta este motivul pentru care terapiile celulare, în toată lumea, se administrează în centrele de transplant a celulelor stem hematopoietice, folosindu-se de experiența lor.

Statistic, după tratament, 50% dintre pacienți rămân în remisiune completă.

Institutul Clinic Fundeni este primul centru românesc în curs de acreditare pentru aceste terapii.

Acest tip de tratamente se va dezvolta, cu siguranță, pentru foarte multe tipuri de cancer, în primul rând hematologice- dar există sute de studii în Europa și în SUA, cu terapii celulare în toate neoplasmele.

Doctor Alina Tanase, medic primar hematolog, director medical al Institutului Clinic Fundeni, este invitatul acestei ediții de „Întâlniri Capitale”, realizată de Ioana Brușten.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.