1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului
Articol de Marga Tudor, 1 iunie 2021, 10:15
Ziua Internaţională a Copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului https://www.un.org/.
Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.
1 iunie a fost desemnată ca ”Ziua Copilului” in urma cu peste 70 de ani, la Moscova, de către o organizație internațională de femei apropiată de mișcarea comunistă.
Din 1950, în statele comuniste din Europa de Est și Centrală se celebreaza Ziua Copilului pe 1 iunie, iar la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 1954 a fost proclamată Ziua Mondială a Copilului, diferită de ziua Internațională a copilului declarată în blocul estic.
În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.
La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.
Cele mai vechi date despre o ”zi a copilului” sunt din 1856 când în statul american Massachusetts un pastor pe nume Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna iunie a acelui an.
Pastorul a numit acea zi ”Rose Day”, mai târziu a fost denumită ”Flower Sunday” și apoi ”Children’s Day” (Ziua copiilor).
Interesant este că Turcia a fost prima țară care a avut o ”zi a copilului”, din 1920, când acestă zi a fost stabilită pe 23 aprilie. Părintele statului turc, Mustafa Kemal Atatürk, a confirmat oficial și justificat existența acestei zile printr-o declarație din 1929. Turcia ține pe 23 aprilie festivaluri unde invită copii din alte țări.
In 1925, într-o conferință despre bunăstarea copiilor, la Geneva, a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor (International Children’s Day).
Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată Declarația ONU privind Drepturile Copilului și 20 noiembrie era Ziua Mondială a Copiilor. Declarația a fost adoptată de Liga Națiunilor în 1924, iar ONU a adoptat 35 de ani mai târziu o formă extinsă.
1 iunie este din 1956 ziua copilului și în China unde în această zi copii erau ridicați la ”rangul” de pionieri și cei sub 14 ani aveau acces și în Orașul Interzis. În Coreea de Nord copiii au liber pe 1 iunie, dar trebuie să participe la diverse concursuri și activități pentru care repetă multe săptămâni.
În timpul comunismului, ”Kindertag” era sărbătorită pe 1 iunie în RDG (Germania Democrată) și pe 20 septembrie în RFG (Germania Federală). În Ungaria ziua este în ultima duminică din mai, în Serbia este pe 20 noiembrie, iar în Bulgaria pe 1 iunie.
Și în SUA există o zi a copilului, în iunie, dar nu a prins la fel ca alte sărbători care au devenit celebre în toată lumea. Însă, la sud, în Mexic, ”Día Del Niño” se ține pe 30 aprilie și sunt multe jocuri și serbări, iar copiii confecționează așa-numitele ”piñatas”, cutii din carton umplute cu dulciuri pe care cei mici le distrug pentru a scoate din ele dulciurile și a le mânca.