TikTok, YouTube şi WhatsApp sunt în topul celor mai populare aplicaţii în rândul copiilor

Sursa: economictimes.indiatimes.com

Interesul copiilor a crescut în ultimul an în categoriile „software, audio şi video” şi „e-commerce”, în timp ce „mediile de comunicare pe internet” şi „jocurile pe computer” au înregistrat o scădere uşoară.

TikTok, YouTube şi WhatsApp se află în topul celor mai populare aplicaţii, arată un nou studiu realizat de Kaspersky Safe Kids.

Potrivit cercetării, care a scos în evidenţă interesele copiilor în perioada 2020 – 2021, TikTok a depăşit Instagram cu aproape dublul nivelului de popularitate.

Kaspersky a analizat date anonimizate, precum istoricul de căutare, cele mai populare aplicaţii Android şi categorii de site-uri web solicitate voluntar de către utilizatorii Kaspersky Safe Kids, pentru a explora modul în care s-au schimbat interesele şi nevoile copiilor în noile condiţii.

Cele mai populare categorii de site-uri web printre copii au fost „software, audio, video” (44,38%), „medii de comunicare pe internet” (22,08%) şi „jocuri pe computer” (13,67%).

Printre cele mai populare aplicaţii, YouTube conduce detaşat – aplicaţia rămâne cel mai popular serviciu de streaming video în rândul copiilor din întreaga lume.

Pe locul doi se află aplicaţia de mesagerie rapidă WhatsApp, iar pe locul trei este reţeaua socială TikTok.

Top 10 include patru jocuri: Brawl Stars, Roblox, Among US şi Minecraft.

Când vine vorba despre gusturile muzicale, alături de liderii tradiţionali precum trupele K-POP BTS şi Blackpink, cântăreţii Ariana Grande, Billie Eilish şi Travis Scott, un alt gen muzical, precum „phonk”, a devenit popular.

Se identifică şi o tendinţă către videoclipuri „creative” – tot mai multe solicitări de variante de ritm, sesiuni muzicale şi tutoriale despre crearea de muzică în diferite programe au început să apară în partea de sus a listei.

În acelaşi timp, TikTok rămâne principalul trendsetter muzical pentru copii.

Desenele animate reprezintă jumătate (50,21%) din toate căutările video ale copiilor din întreaga lume.

Cele mai populare sunt Lady Bug şi Super Cat, Gravity Falls şi Peppa Pig. Pe locul al doilea au fost diferite emisiuni TV – cea mai frecventă căutare în limba engleză a fost The Voice Kids.

În categoria filme şi seriale TV, cele mai populare trailere au fost Godzilla vs Kong, recenta Justice League a lui Zach Snyder şi mini-seria Disney+, WandaVision. Netflix continuă să atragă atenţia mai multor copii – cele mai frecvente solicitări prin intermediul platformei au fost pentru Cobra Kai şi Stranger Things.

TikTok rămâne liderul incontestabil în rândul copiilor, dar, în acelaşi timp, percepţia legată de această reţea socială a început să se transforme. Nu mai este doar o reţea socială pentru clipuri şi filmuleţe de tipul lip syncs, deoarece pe platformă a început să apară mai mult conţinut educativ şi creativ.

Printre jocurile video, cele mai populare tendinţe includ Minecraft (22,84%), Fortnite (6,73%), Among Us (3,80%), Brawl Stars (6,34%) – care a captat recent atenţia copiilor şi este foarte popular – şi mult iubitul joc Roblox (3,82%).

În acelaşi timp, jocul cel mai frecvent accesat în top 10, pentru aproape toate ţările, este Roblox.

Dintre toate regiunile, copiii din Kazahstan au devenit lideri în vizitarea site-urilor dedicate jocurilor pe computer – 26,01%. Pe locul doi s-au situat copiii din Marea Britanie (19,40%).

O imagine de ansamblu foarte diferită găsim în India, unde copiii nu au accesat aproape niciodată site-uri dedicate jocurilor video de pe un computer (doar 5,08%).

Pentru a se asigura că experienţa copiilor în mediul online este una pozitivă, Kaspersky recomandă părinţilor:

  • să afle mai multe despre interesele copiilor;
  • să navigheze şi să înveţe împreună despre aspectele mediului online, astfel încât să ştie unde îşi petrec aceştia timpul;
  • să le explice că informaţiile sensibile ar trebui să fie partajate numai prin intermediul reţelelor de mesagerie şi numai cu oamenii pe care îi cunosc în viaţa reală şi care sunt de încredere;
  • să ia în considerare descărcarea aplicaţiilor de control parental şi să discute acest subiect cu copilul, pentru a explica modul în care funcţionează astfel de aplicaţii şi de ce au nevoie pentru a rămâne în siguranţă în mediul online;
  • să petreacă mai mult timp comunicând cu copiii despre măsurile de siguranţă online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.