Update-ul Google care te ajută să eviți dezinformarea
Articol de Vicentiu Andrei, 2 iunie 2021, 12:33
Motorul de căutare Google pregătește o actualizare prin care ne va fi mai ușor să identificăm știrile false.
Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, spune că este vorba despre o nouă funcție, ”About this result” (”Despre acest rezultat”), care va ajuta la evaluarea credibilității surselor de informații.
Atunci când vom beneficia de acest update, noua funcție va apărea sub forma unui meniu contextual, marcat prin trei puncte verticale sub fiecare rezultat de căutare, acolo unde este afișată adresa website-ului care găzduiește acea informație.
Dacă vei apăsa pe cele trei puncte, se va deschide o casetă de text cu informații precum: modul în care se prezintă site-ul în cauză pentru cititorii săi, ce spun alte surse despre el, ce scrie pe Wikipedia.
În plus, vom afla când a fost creat site-ul și dacă legătura către el este securizată.
Funcția ”About this result” a fost testată în 2019 și 2020 și se află încă în varianta de testare beta.
Ea este deocamdată disponibilă în SUA, pentru căutări în limba engleză.
De ce este această funcție importantă?
Pentru că furnizează informații de context care să permită evaluarea credibilității sursei și care să ajute utilizatorii să evite site-urile de tip capcană, cele de tip impostor și cele care publică fake news.
Până când noua funcție va fi disponibilă și în România, putem urma câțiva pași simpli pentru evaluarea credibilității surselor:
1. Care este numele domeniului de internet folosit?
Atenție la denumiri neobișnuite, generice sau obscure, care nu pot fi asociate unei organizații/instituții cu o bună reputație.
Exemple fictive: stirile-azi.ro, trebuiesastii.com, etc.
Atenție și la domeniile care mimează website-uri cunoscute de știri.
Din nou, un exemplu fictiv: bucurestiFMx.com, comparativ cu site-ul legitim: bucurestifm.ro.
2. Ce tip de organizație/ce actor media a publicat informația pe care o ciești?
Intră pe website-ul care a publicat știrea.
Parcurge rubrica „Despre noi” a site-ului și căută orice alte indicii privind organizația în cauză, misiunea, viziunea, politica editorială.
Este vorba de un site de știri, de o platformă de opinie, de o revistă de popularizare a științei, de un blog, de un website politic?
Este vorba de site-ul unei organizații/ instituții de bună reputație?
Simplul fapt că aceste informații nu sunt accesibile, că link-ul „Despre noi” fie nu există, fie nu este activ, trebuie să fie un semnal de alarmă.
Despre București FM, sursa acestor informații pe care le asculți acum, știu că este întotdeauna o alegere sigură!
Pe săptămâna viitoare!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile,
pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.