NASA trimite calamari la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
Articol de bucurestifm, 3 iunie 2021, 14:42
Peste 100 de pui de calamari şi 5.000 de vieţuitoare microscopice vor fi lansate joi către Staţia Spaţială Internaţională, informează BBC, citată de Agerpres.
Aceste vieţuitoare, alături de echipamente necesare realizării unor experimente ştiinţifice, vor fi trimise spre ISS la bordul unei rachete din gama Falcon 9 dezvoltată de compania americană privată SpaceX.
Oamenii de ştiinţă speră că aceste experimente îi vor ajuta să înţeleagă mai bine efectele zborurilor în spaţiu.
Lansarea rachetei americane va avea loc la ora 17:29 GMT şi va fi transmisă în direct de NASA.
Un număr de 128 de pui de calamari Bobtail vor participa la un experiment care studiază efectele zborurilor spaţiale asupra interacţiunilor benefice dintre microbi şi animale.
Calamarii au un sistem imunitar similar celui deţinut de oameni.
Specialiştii de la NASA afirmă că experimentul ar putea să ducă la dezvoltarea unor măsuri de protecţie care să conserve sănătatea astronauţilor în timpul misiunilor spaţiale îndelungate.
„Animalele, inclusiv oamenii, se bazează pe microbi pentru a-şi păstra un sistem digestiv sănătos şi un sistem imunitar sănătos. Nu înţelegem încă pe deplin modul în care zborurile în spaţiu afectează aceste interacţiuni benefice”, a declarat Jamie Foster, coordonatoarea experimentului.
Ea a mai spus că puii de calamar vor putea să îi ajute pe cercetători să abordeze aceste chestiuni importante pentru sănătatea animalelor.
Puii de calamar vor fi apoi congelaţi înainte de revenirea lor pe Terra.
Lor li se alătură la bordul rachetei produse de SpaceX şi 5.000 de tardigrade, animale nevertebrate cunoscute şi sub denumirea populară de „ursuleţi de apă”. Aceste vieţuitoare miscroscopice pot să tolereze mai multe medii extreme decât pot să o facă majoritatea formelor de viaţă cunoscute. Acest detaliu le face perfecte pentru studierea felului în care vieţuitoarele reacţionează şi se adaptează la medii cu condiţii extreme.
Cercetătorii speră ca informaţiile astfel obţinute vor putea fi utilizate pentru o mai bună înţelegere a factorilor de stres care îi afectează pe oamenii aflaţi în spaţiu.
Printre celelalte experimente ce vor fi realizate la bordul ISS se află şi unul care va consta în analizarea felului în care un braţ robotizat poate fi acţionat de la distanţă folosind realitatea virtuală, precum şi un studiu despre producerea unui tip mai rezistent de bumbac.