Scrisoare deschisă a managerilor de teatru pentru schimbarea condiţiilor de organizare a evenimentelor în aer liber

Peste 40 de manageri din Bucureşti şi din ţară au adresat o scrisoare deschisă către Administrația Prezidențială, Guvernul României, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin care cer “o revenire treptată și sigură la normalitate” care să le permită organizarea evenimentelor outdoor, pe timpul verii.

La acest moment, pentru  spectacolele susţinute în spaţii în aer liber, numărul maxim de participanţi este de 500, iar accesul este condiţionat de o adeverinţă de vaccinare sau testare PCR/antigen, fie de dovada că spectatorul  se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Aceste norme sunt prevăzute în H.G. 580 din 27 mai 2021 şi se adaugă celor de purtare obligatorie a măştii şi respectarea distanţei şi condiţiilor de igienă, existente şi aplicate şi anul trecut.

Având în vedere experiența deja dobândită în organizarea spectacolelor de teatru, dans, muzică și a altor evenimente culturale în condițiile pandemiei, managerii propun autorităţilor următoarele soluţii:

  1. Întrucât instituțiile de spectacole, dar și alte instituții de cultură dispun și administrează spații exterioare, care se pretează desfășurării activității artistice și culturale, propunem asimilarea acestora, din punct de vedere al măsurilor în vigoare de acces controlat și limitat (70%) al publicului, spațiilor interioare ale acelorași instituții;
  2. Spectacolele și evenimentele instituțiilor de spectacole desfășurate în spații neconvenționale, în aer liber, care nu se află în administrarea respectivelor instituții, să se desfășoare cu prezența a maxim 200 de persoane, fără alte condiționări, la fel cum este prevăzut, în momentul de față, pentru categoria de cursuri de instruire sau workshop-uri.

Argumentul fiind: “În măsura în care aceste propuneri ar fi acceptate, pentru noi, managerii instituțiilor de spectacole, ar fi mult mai ușor să administrăm organizarea evenimentelor și controlul riguros al prezenței publicului. În același timp, potențialii spectatori ar beneficia de condiții clare și neechivoce de admitere la aceste spectacole, facilitându-li-se acestora accesul la actul cultural, în condiții de siguranță.
Menționăm că facem aceste propuneri pentru a disocia activitățile instituțiilor pe care le reprezentăm (spectacole ce se adresează unui număr limitat de spectatori – 200) de evenimentele de mare anvergură, cu mii de participanți, care, în mod firesc, trebuie să respecte norme specifice”.

Managerii spun că sunt deschişi la dialog pentru implementarea celor mai bune măsuri.

Printre semnatari se află: Adrian Găzdaru – Manager Teatrul Excelsior Bucureşti, Alexandru Boureanu – Manager Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Anca Florea – Manager Teatrul Masca Bucureşti,  Attila Gasparik – Manager Teatrul Național Târgu-Mureș, Cristian Hadji-Culea – Manager Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Cristian Şofron – Manager Teatrul „Stela Popescu” Bucureşti, Călin Mocanu – Manager Teatrul de Animație Țăndărică Bucureşti, Erwin Șimșensohn – Manager Teatrul de Stat Constanța, Gabriel Coveșeanu – Manager Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti, George Mihăiță – Manager Teatrul de Comedie Bucureşti, Gianina Cărbunariu – Manager Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Gelu Colceag – Manager Teatrul Mic Bucureşti, Ion Caramitru – Președinte UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA, Maia Morgenstern – Manager Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Marinela Țepuş – Manager Teatrul Nottara Bucureşti, Marius Bodochi – Manager Teatrul Dramaturgilor Români, Vava Ștefănescu – Manager Centrul Național al Dansului București, Vlad Zamfirescu – Manager Teatrul Municipal L. S. Bulandra Bucureşti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.