Maestrul Shakhriyar Mamedyarov a câștigat trofeul Superbet Chess Classic 2021!

Marele maestru Shakhriyar Mamedyarov a câștigat competiția Superbet Chess Classic 2021, prima etapă a Grand Chess Tour 2021. El a acumulat 6 puncte, la finalul Rundei a IX-a, în care a făcut remiză cu marele maestru francez Maxime Vachier-Lagrave.

Shakhriyar Mamedyarov și-a adjudecat atât trofeul competiției, cât și marele premiu în valoare de 90.000 de dolari.

Următoarea ediție Superbet Chess Classic Romania va avea loc în luna mai 2022.

„În fiecare zi am fost in Centrul Vechi și am întâlnit oameni minunați. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest turneu. Mulțumesc, București! Vom reveni!”, a declarat Shakhriyar Mamedyarov, la primirea premiului.

Totalul premiilor pentru competiția de la București se ridică la 325.000 dolari. Repartiția premiilor în bani este următoarea:

    • premiul I- 90.000 de dolari;
    • locul II – 60.000 de dolari;
    • locul III – 45.000 de dolari;
    • locul IV – 30.000 de dolari;
    • locul V – 25.000 de dolari;
    • locul VI – 20.000 de dolari;
    • locul VII – 17.500 de dolari;
    • locul VIII – 15.000 de dolari;
    • locul IX – 12.500 de dolari;
    • locul X – 10.000 de dolari.

Cum Levon Aronian, Wesley So și Alexander Grischuk s-au aflat la egalitate de puncte pe locurile II-IV, au împărțit egal banii alocați pentru aceste poziții și au primit 45.000 de dolari fiecare. Teimour Radjabov și Anish Giri au împărțit premiile pentru locurile V-VI, primind fiecare 22.500 de dolari. Bogdan Deac și Fabiano Caruana au primit câte 16.250 de dolari, pentru locurile VI-VII. Constantin Lupulescu și Maxime Vachier-Lagrave au împărțit fondurile pentru locurile VIII și IX, revenindu-le fiecăruia câte 11.250 de dolari.

Trofeul Superbet Chess Classic Romania este o statuetă creată de artistul Aurelian Aldescu, în 2019, special pentru etapa Grand Chess Tour din România. Ea simbolizează o sinteză între Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși – elementul românesc – și un Rege – piesa principală din șah.

Primele mutări ale Rundei a IX-a au fost făcute de doi invitați speciali: marele maestru internațional Florin Gheorghiu – cel mai mare șahist din istoria României, fost campion mondial la juniori și multiplu campion național – și Gică Popescu – unul dintre cei mai mari fotbaliști români, fost căpitan al celebrei echipe FC Barcelona, în prezent președinte la clubul de fotbal FC Viitorul și consilier onorific al prim-ministrului, responsabil cu organizarea EURO2020.

În palmaresul lui Florin Gheorghiu se află și o victorie împotriva fostului mare campion mondial, Bobby Fischer, în 1966.

Înaintea Rundei a IX-a, foștii fotbaliști, Gică Popescu și Ilie Dumitrescu, au jucat o scurtă partidă de șah, la una dintre mesele de competiție, care s-a încheiat cu victoria fostului căpitan al FC Barcelona.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.