Pichetare în loc de consolidare!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 iunie 2021, 10:07
În această dimineață, mai mulți angajați ai Companiei Municipale de Consolidări pichetează atât sediul societății, cât și mai multe șantiere aflate în desfășurare, precum cele de pe Știrbei Vodă nr. 20, Biserica Enei nr. 14, Spătarului nr. 17.
Conform inginerului Alexandru Catrina, șef de proiect în cadrul Companiei de Consolidări, angajații sunt nemulțumiți de faptul că nu și-au mai primit salariile din luna decembrie a anului trecut.
În ciuda acestui fapt, oamenii au continuat să lucreze pe șantierele de consolidare. Însă, cum banii de la Primăria Capitalei – cu care Compania de Consolidări are contracte, nu au mai venit, furnizorii au încetat să mai livreze materialele necesare activității.
În acest moment, Compania de Consolidări are deschise 23 de șantiere. Unele lucrări sunt finalizate, dar nerecepționate, altele sunt în curs de execuție. Spre exemplu, la blocurile de pe Știrbei Vodă nr. 20 și Biserica Enei nr. 14, consolidarea structurii de rezistență s-a încheiat și s-a ajuns în faza finisajelor. Numai lipsa banilor împiedică finalizarea lucrărilor, a declarat Alexandru Catrina pentru București FM.
Conform unei scrisori deschise semnate de către salariații Companiei de Consolidări, în acest moment, Primăria Capitalei are datorii de peste 80 de milioane de lei față de această societate a Consiliului General al Municipiului București. Dintre acestea, peste 46 de milioane reprezintă lucrări executate, facturate dar neplătite, iar alte 35 de milioane reprezintă lucrări executate care nu au fost încă facturate.
Compania de Consolidări are datorii la bugetul de stat și la furnizori și ar putea intra în faliment.
Salariații Companiei de Consolidări îi solicită primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, să găsească soluții pentru „urgentarea plății lucrărilor executate de către Compania Municipală de Consolidări SA și neachitate, aferente contractelor încheiate cu Primăria Municipiului București și cu administrațiile din subordinea acesteia”, precum și „creionarea unui plan de redeschidere a sectorului privind consolidările până nu este prea târziu”, se arată în scrisoarea deschisă a angajaților de la Consolidări.
De asemenea, angajații mai spun că își doresc „plata drepturilor salariale pentru munca prestată, șansa de a finaliza lucrările începute și de a se pune în folosul comunității prin executarea lucrărilor de consolidare și a celor de intervenție la imobilele cu destinație de locuințe încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public”.
În context, trebuie amintit faptul că, după 1989 și până în 2017 au fost consolidate din fonduri publice numai 20 de clădiri. În acest ritm, consolidarea tuturor imobilelor expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic ar fi durat peste 400 de ani.
Cel mai însemnat impediment la consolidare l-a reprezentat lipsa de încredere a proprietarilor, care nu doreau să între în programul de consolidare.
În perioada 2017-2020, au fost deschise peste 20 de șantiere de consolidare și s-a intervenit pentru punerea în siguranță a multor clădiri. De asemenea, au fost reabilitate fațade de pe artere identitare ale Bucureștiului, precum Calea Victoriei.
Mai multe lucrări de consolidare au fost finalizate chiar înainte de termenele asumate prin contracte, aducând încredere în rândul proprietarilor de imobile încadrate în clasa I de risc seismic.
Stagnarea șantierelor de consolidare ar putea da, în acest context, un semnal nedorit, reducând în prim plan neîncrederea proprietarilor față de finalizarea lucrărilor în termenele contractuale asumate.