Sportivul din noi!

Maratonul și semimaratonul din toamnă sunt un pas spre normalitate. Normalitate pe care ne-o dorim de mai bine de un an. Poate că anul acesta, cele două competiții nu sunt neapărat despre sport în sine, ci despre a ne întâlni cu oamenii. Și nici măcar nu trebuie să câștigăm.

4-5 septembrie, 30-31 octombire sunt cele două date de start. Într-o formă bună, punem piciorul la linia de start, ne spune Laurențiu Mihai de la Bucharest Running Club. „Avem mai multe curse, până la 42 de km. 5 km îi poate face oricine, nu este nevoie de o pregătire prealabilă doar dacă vrei să scoți un timp bun pentru ține. Pentru probele lungi trebuie antrenament și nutriție foarte bună: putem mânca orice dar echilibrat, înainte de cursă cu 2-3 săptămâni. Și să cerem părerea unui specialist”.

Fără limită de vârstă și de…păreri, luăm startul în cursa libertății. Din fericire, din an în an, din ce în ce mai mulți. „În 2008, la prima ediție au fost 900 de participanți pe toate cursele și de toate vârstele. În 2019 am avut aproape 50 de mii. Sunt oameni de toate vârstele, de la copii cu cărucioare de păpuși până la 90 de ani. La semimaraton și maraton publicul este bine definit; peste 50 la sută sunt cei de vârstă 25-45 de ani, publicul cel mai numeros”.

Nu alergăm în parc sau în spatele blocului, pentru deliciul vecinilor. Sunt evenimente în bună regulă, cu acte și recunoaștere. „Ambele evenimente sunt certificate World Athletics. Avem maximum de certificare. Finishul este certificat cu o condiție: să se treacă și testul antidopping. Înscrierile sunt deschise; pe orice site de eveniment sunt secțiuni de înscriere și se alege cursa la care se dorește participarea. Numărul de alergători este 10 mii pe eveniment. Este în funcție și de infrastructura orașului. Sunt curse de sâmbătă și duminică”.

Și, ca orice eveniment care se respectă, deși experiența noastră este mai mică, organizarea este pe măsura altor evenimente din alte țări. „Chiar dacă suntem mai tineri, pe partea de organizare suntem acolo unde trebuie. Traficul este închis complet cu o oră înainte. În fața alergătorilor există colegi care merg să facă o verificare a traseului și să facă și corecții dacă este nevoie. Există echipe de la poliție peste tot. Pietonii au voie să stea peste tot, pe margine. La noi nu ies oameni pe străzi ca în alte țări, în timpul unui astfel de eveniment”.

Din păcate și aici pandemia își pune amprenta. Poate doar anul acesta. Însă ploaia, norii sau vântul, chiar dacă se întețesc, nu sunt luate în seamă de alergători. Fie ploaie, fie vânt…cursa merge mai departe! „Din păcate în zona de start și în zona de finish, anul acesta vor avea acces doar alergătorii și echipele de intervenție. În rest, nimic nu ne poate opri. Doar niște condiții meteo extreme; însă alergăm și pe ploaie. Avem și variante de back-up…dacă se întâmplă ceva pe o stradă, mergem pe alt traseu”.

Septembrie și octombrie, două linii de start. Fie ca cei mai buni să câștige!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.