Tehnologiile digitale care ne dictează viitorul

În cadrul rubricii “Break the fake!” discutăm despre impactul social al tehnologiilor digitale.
Acestea vor transforma următorul deceniu, de la modul în care trăim și muncim, până la domenii precum securitatea, apărarea și sănătatea. Acestea sunt concluziile Raportului Comisiei privind impactul geopolitic al noilor tehnologii și seriilor mari de date, Atlantic Council, SUA, spune Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online!

Mai concret:

1. Tehnologiile de comunicare digitală, rețele digitale și tehnologia cloud vor muta accentul pe economia digitală, bazată pe schimbul de date, idei, resurse și talent.

2. Sistemele inteligente (cum ar fi inteligența artificială, Internetul Obiectelor și tehnologia Edge Computing) vor depăși limitele inteligenței umane individuale și, în unele domenii, vor putea lua decizii pentru administrarea sistemelor complexe, cum ar fi gestionarea traficului urban.

3. Biotehnologiile, medicina de înaltă precizie și tehnologiile genomice vor revoluționa sănătatea, inclusiv în privința identificării automatizate și timpurii a factorilor care ne îmbolnăvesc, cum ar fi noii viruși, pentru a-i combate mai ușor.

4. Tehnologiile spațiale și submarine vor extinde aria de activitate a omului. Vor fi create mega-constelații de sateliți sau flote de platforme submarine autonome care vor afecta pozitiv domenii precum: protecția mediului, transporturile și agricultura.

5. Robotica și sistemele autonome vor afecta din ce în ce mai mult modul în care muncim. Vor dispărea unele locuri de muncă, dar vor fi create în schimb altele noi, în noi arii tehnologice. Vom putea înlocui oamenii cu roboți în mediile periculoase.

6. Tehnologiile cuantice, nanotehnologiile, materialele rezistente în medii extreme și microelectronicele vor permite computerelor de nouă generație să rezolve probleme din ce în ce mai complexe în beneficiul umanității.

Există și consecințe negative ale acestor schimbări.
Noile capacități pe care statele și companiile le dobândesc prin intermediul tehnologiilor emergente ar putea crește inegalitatea socială, puterea statelor autoritare și ar putea afecta relațiile geopolitice, competiția globala și relațiile de colaborare economică.

Viitorul este aici! Dacă vrei să fii pregătit, alege sursa sigură de informații, BucureștiFM!

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile,

Sursa: Facebook.com

pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.