VIDEO: Alin Moș (Director Parcul Natural Apuseni) – „Vorbim de decenii în care deșeurile au zăcut acolo”

Despre acțiunea de la Beliș și cei 3.500 de saci cu gunoi, alte acțiuni de strângere a deșeurilor și importanța protejării naturii au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Alin Moș (Director Parcul Natural Apuseni), invitat în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM.

„Din păcate, zone precum cea a Lacului Beliș-Fântânele sunt peste tot în lume și de foarte mulți ani, în colaborare cu administrațiile publice locale am organizat acțiuni de igienizare. Ceea ce a apărut în spațiul public ca și imagini, sunt imagini de la acțiunea din weekend-ul 5-6 iunie când, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, am organziat o acțiune pe Lacul Beliș-Fântânele, pe suprafața apei. Vorbim de decenii în care deșeurile au zăcut acolo. Vorbim de suprafața apei, iar ceea ce se vede în imagini sunt deșeuri din plastic care plutesc pe apă, transportate de curenții de apă și care au rămas captive în câteva golfuri, între ramuri de copaci”, explică Alin Moș.

Dacă vrei să afli ce soluție a găsit pentru evacuarea deșeurilor, cum s-au strâns voluntarii, cum s-au împărțit deșeurile pentru a se face o colectare diferențiată, către ce alte zone se îndreaptă cu acțiuni similare, vezi VIDEO.

„Ceea ce s-a întâmplat în weekend-ul trecut a fost o acțiune prin care am reușit să aducem laolaltă peste 120 de voluntari din toate colțurile țării. S-a reușit colectarea a peste 3.500 de saci care au fost evacuați prin intermediul unei firme de specialitate. Vorbim de un lac cu peste 850 de hectare de luciu de apă, deci e o zonă extrem de amplă. Însă, din această zonă este afectată în momentul de față undeva sub 0,5% din suprafață.

Vorbim de zonele de mal, de mici golfuri. S-a reușit recoltarea unei cantități foarte mari de deșeuri. Scopul a fost de a conștientiza publicul cu privire la consecințele unor acțiuni nesăbuite de-a lungul timpului. Acum încercăm igienizarea astfel încât, cât mai curând, Lacul Beliș-Fânâtnele să fie un loc cât mai plăcut pentru cei care vin să viziteze”, spune directorul Parcului Natural Apuseni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.