VIDEO: Doinea Ruști – „Dăm drumul unui concurs, primul roman, de debut, cu un premiu de 10 mii de lei”
Articol de dianamatei, 17 iunie 2021, 16:46
Invitată în emisiunea „În Comunitate”, a fost scriitoarea Doinea Ruști.
Pandemia ne-a închis în case. Pe mulți dintre noi cu televizoare și laptopuri, pe alții și cu bibliotecile din dotare sau cele virtuale.
Și scriitorii români au stat în casă și au făcut ce știu mai bine. Doina Ruşti este unul dintre cei mai traduşi şi apreciaţi dintre ei. Cel mai recent succes peste hotare al prozatoarei este reeditarea volumului „Omuleţul roşu”. Vestea este cu atât mai bună cu cât vine după o perioadă grea, într-un București adormit.
„Parcă și-a revenit orașul nostru. În ultima vreme am părăsit preocuparile mele și am vrut să scriu ceva mai vesel, în comensație cu tristețea care ne-a copleșit. „Omulețul roșu” este cartea mea de debut din 2004. A avut traseul ei fără mine, nu m-am ocupat deloc de acest roman. A fost tradusă în Italia unde a avut succes constant; la câteva luni mă chema cineva acolo să vorim despre carte. Acum câteva luni s-a reeditat în Italia. Am făcut recent o reeditatare la editura Litera.”
Doina Ruști nu a stat în pandemie și a și avut o idee care acum prinde contur. Un contur frumos, mai ales pentru tinerele talente.
„Mi-a venit ideea să propun editurii Litera o colecție de proză contemporană. Sunt mulți scriitori care au stat în casă, lumea nu mai citește ca înainte romane de aventuri. La Litera sunt studiouri de înregistrare; actori care vin să înregistreze din carțile publicate acolo. Am creat această bibilotecă de proză contemporană; am reușit să aduc scriitori foarte tineri, în primul rând Cristi Nedelcu, Pavel Nedelcu, Pavel Gestan, Radu Gavan…”
Colecția nu vine… singură.
„Astăzi dăm drumul unui concurs, primul roman, de debut, cu un premiu de 10 mii de lei. Sunt 3 premii, primele 3 romane vor fi publicate în această colecție. Din juriu fac parte Radu Aldulescu, Cristina Bogdan de la Universitatea din București și Bogdan Enache de la Universiatatea din Craiova. Toți sunt oameni care citesc integral textele.”
Până ca noi să vedem cărțile în librării, un viitor scriitor trebuie să aibă curaj. Curaj să împartă cu primii săi cititori, editurile, gândurile și sufletul lor. Numai așa îi vom descoperi.
„Vreau să descopar și alte cărți care nu au fost premiate în concurs. Și ele ar putea fi publicate. Pentru că este multă maculatură, să recunoaștem. Și atunci de ce să nu promovăm ideea asta. Trebuie ca oamenii să aibă încredere să trimită textele. Asta e singura cale ca un scriitor să iasă în lume.”
O perioadă nefastă își poate pune amprenta pe scriituri. Tragedii și situații critice pot schimba mentalități. Însă nu numai mentalitățile se schimbă.
„Stilul e amprenta scriitorului. Nu cred că pandemia a săpat așa de adânc. Dar, cu siguranță, modificări de mentalitate au fost. Trăim într-o perioadă în care timpul de lectură va dispărea. Lumea citește fragmentat. Lumea se uită la oameni anonimi care spun lucruri; și tipul de lectură este altul și tipul autorului va dispărea. Nu va mai conta foarte mult autorul, ci va conta că un fragment a venit într-o seară, când aveam nevoie de el.”
Aici va judeca devoratorul de litere dacă e bine sau e rău. Rău e, cu siguranță, ca o carte și un scriitor să fie uitați pe un raft din bibliotecă.