Pandemia de COVID-19 a crescut consumul de droguri!

Arhiva Sursa foto: Radu Șofran

Pandemia de COVID-19 a crescut consumul de droguri, fiind încurajată astfel și cultura ilegală de opiu, iar repercusiunile s-ar putea face simţite „ani de zile”.

Avertismentul a fost făcut de Oficiul ONU pentru combaterea traficului de droguri şi prevenirea criminalităţii (UNODC), potrivit AFP și citată de Agerpres, în raportul său anual publicat la Viena.

În acelaşi timp, pandemia a accentuat „inegalităţile, sărăcia şi problemele de sănătate mentală” la nivel global, toţi factori cunoscuţi pentru alimentarea consumului de droguri.

Pandemia a avut, de asemenea, un impact asupra circuitelor de distribuire, devenite mai „inovative”: „traficul pe stradă” cedează locul unor „metode fără contact, precum achiziţionarea pe internet şi livrările prin poştă sau chiar cu drona”.

Circa 275 de milioane de persoane din lume au consumat droguri anul trecut, comparativ cu 269 de milioane în 2018.

Afganistanul, care produce peste 80% din opiul mondial, a înregistrat o creştere cu 37% a suprafeţei de teren utilizată pentru cultivarea macului, iar majoritatea ţărilor au constatat o creştere a consumului de canabis în timpul pandemiei, fiind perceput de tineri mai puţin periculos pentru sănătate, „în pofida dovezii că el comportă riscuri”.

Utilizarea non-medicală de produse farmaceutice a crescut de asemenea, în timp ce interzicerea vieţii nocturne a scăzut recursul la cocaină.

Printre rarele evoluţii pozitive constatate de UNODC se numără reducerea cu 5% în 2019 a suprafaţei plantaţiilor de coca datorită eforturilor Columbiei, primul producător mondial de cocaină.

Autor: Bogdan Verman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.