VIDEO: Răzvan Orășanu – „Avem date foarte puține pe calitatea aerului”
Articol de dianamatei, 24 iunie 2021, 21:09
Invitat în emisiuna În Comunitate a fost Răzvan Orășanu, președintele Asociației „Ține de noi”.
Poluarea din Capitală este o problemă care pune pe jar autoritățile și oamenii obișnuiți. Gunoaie peste tot, gunoi arucat de la balcoane, trafic infernal și mai marii noștri care se ceartă. Toate fac ca aerul din București să nu mai poată fi respirat.
Ne-au luat-o înainte alte țări europene cu măsuararea poluării, spune Răzvan Orășanu, președintele Asociației „Ține de noi”.
„Avem date foarte puține pe calitatea aerului. Sofia are, de exemplu, zeci de stații unde se măsoară calitatea. Trebuie dezvoltată o rețea serioasă de acest fel. Și nu doar măsurători ale oficialităților, trebuie să fie și independente făcute de asociații de mediu. Cei de la primăria Sectorului 6 vor să pună 200 de astfel de senzori. Este singura primărie cu un plan concret. 50% din poluare vine din trafic. Și faptul că se fac străzi pietonale din artere mari, poate ajuta. Dar nu este rezolvarea”.
Ne preocupă poluarea dar nu ne bagă nimeni în seamă. Avem planuri pe hârtie dar, în stradă, realitatea este alta.
„Bucureștenii sunt preocupați de această problemă. Presiunea opiniei publice asupra administrației ar pune lucrurile în mișcare. Capitala are un plan pe acestă temă. Funcționează doar ce ține de spațiile verzi. Un plan concret înseamnă devierea traficului, stații de măsurare peste tot, transparență…Nu putem să plătim amenzi din banii noștri fără să facem nimic”.
Pe 30 iuie o discuție online poate schimba situația. Ne implicăm, câștigăm! Câștigăm aer curat.
„Vrem să strângem pe toți cei responsbili, să implicăm și oamenii obișnuiți. Să conștientizăm și să ridicăm pe agenda publică această temă. Îi avem lângă noi pe primarul de la Sectorul 6 și pe șeful Gărzii de Mediu, avem școli care au demarat proiecte de mediu, ONG-uri.
În toate statele europene, nu rezolvă statul singur. Se strâng asociații, ONG-uri. Noi vrem să mai înființăm încă un parc în centrul Bucureștiului. Fiecare vorbitor va avea 5-7 minute să-și expună subiectul. Apoi începe dezbaterea. La final închegăm și un material scris să rămână ceva.”
Din păcate, spiritul civic a rămas în urmă. Nu avem grijă de mediu și, implicit, de sănătatea noastră. Poate pentru că nu plătim pentru greșeli.
„Dacă vedeți tomberoanele, mergeți și aruncați acolo. Dacă vă aruncați roțile de la mașină, mergeți la un dealer. Gunoiul se aruncă, din păcate, de la etaj. Sunt gropi ilegale de deșeuri. Să ne uităm la pistele de biciclete și să încercăm să la folosim. Dacă vedem dezvoltatori imobiliari pe lângă spațiile verzi, reclamați. Se dau autorizații de construcții ilegale. Toate astea contribuie la poluare”.
Fiecare administrație vine cu povești frumoase, care ne spun că vom respira aer curat. Însă la firul ierbii, vedem că ne chinuim de ani de zile să punem la punct un sistem civilizat de trasport.
„Fluidizarea traficului este o altă problemă. Putem să încercăm să continuăm să facem metrou. Cred că trebuie dublate liniile în 20 de ani. Am făcut, chinuit, 20 km în 30 de ani. Trebuie transport integrat, inclusiv cu trotinete, treceri intermodale. Trebuie un sistem de transport pus la punct: cu panou electric, cu aplicații pe telefon…Avem un curs de politici publice pentru administrația locală”.
Dacă vrei, poți! Avem tot ce ne trebuie: capete luminate, un oraș în care se poate face treabă și, peste astea, și bani.
„Avem specialiști, avem soluții și avem bani pentru că acum există sume mari la administrația locală. Nu mai suntem ca în anii 90. Garda de Mediu a devenit foarte dinamică și foarte transparentă. Lucrurile s-au mișcat din perspectiva managementului. Există însă lacune legislative și va trebui să ajustăm asta, să înăsprim amenzile. Soluția este lucratul aplicat: să susținem toți lupta împotriva poluării: de la Parlament, până în stradă. Încurajez lumea să filmeze situații concrete și să-și noteze cine, ce, unde, cum și să depună o sesizare la autorități”.
Respirăm aer curat în București?
Ține și de noi!