Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool
Articol de bucurestifm, 6 iulie 2021, 20:27
Intre 5 și 11 iulie 2021 se desfășoara online, cel mai amplu proiect național de evaluare și prevenire a consumului riscant de alcool.
Campania de testare are ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății, pe care cei cu vârsta de peste 18 ani îl pot completa pe platforma saptamanaaudit.ro, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.
Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool urmărește să crească nivelul de conștientizare cu privire la consumul de alcool.
Rezultatele analizei celor aproape 14.000 de chestionare AUDIT completate la Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool 2019 au arătat că aproximativ 77% din români au înregistrat un consum cu risc scăzut pentru sănătate, în timp ce 23% aveau un consum de alcool cel puțin riscant pentru sănătate.
Proiectul vine în sprijinul oricărui român care dorește să-și evalueze într-un mod rapid, științific și confidențial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc.
Ediția din 2021 vine cu noutăți, dincolo de extinderea campaniei pe durata a 7 zile.
- Pe parcursul săptămânii dedicate proiectului, o echipă de specialiști ALIATsm va oferi utilizatorilor asistență specializată în ceea ce privește completarea chestionarului și interpretarea punctajului obținut, prin intermediul unui chat box pe platforma saptamanaaudit.ro, disponibil în intervalul 10 – 18.00.
- Fiecare utilizator care a completat chestionarul va avea posibilitatea de a invita prieteni/cunoscuți să-și efectueze testul AUDIT, direct din platformă.
Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.
Cuprinde 10 întrebări scurte și generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puțin riscant (0-7 puncte), consum riscant (8-15), nociv (16-19) și extrem de nociv (peste 20).