„Ziua Franței”, sărbătorită la Casa Artelor Dinu Lipatti!
Articol de Andra Radu, 7 iulie 2021, 13:34
Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 10 iulie 2021, la orele 19:00, în Salonul de Muzică la Evenimentul „Ziua Franței” din cadrul Programului „Zilele Multiculturalității”, să celebrăți cultura franceză și rolul ei deosebit de important în formarea marilor creatori români.
Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează această zi în semn de omagiu și prețuire pentru Cultura franceză, cea care a dăruit de-a lungul secolelor mari opere de artă, creații literare și muzicale, contribuind la dezvoltarea patrimoniulul cultural al umanității.
Ziua Națională a Franței este marcată în fiecare an la data de 14 iulie, fiind instituită în anul 1880. Cu această ocazie, sunt celebrate două evenimente care au marcat istoria modernă a acestui stat – Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei (14 iulie 1790) – această zi fiind celebrată și în alte țări din Europa, în onoarea Republicii Franceze.
Începând cu secolul al XIX-lea, mari personalități ale culturii românești și-au făcut studiile în Franța fiind influențați în propriile creații de ideile filosofice și artistice, reformatoare și inovatoare, îmbogățind deopotrivă viața culturală românească și franceză, precum și cele două personalități omagiate – muzicienii George Enescu și Dinu Lipatti.
De la orele 19:00 compozitoarea Dr. Irina Hasnaș va susține Conferința „Spiritualitatea franceză în creația lui George Enescu și Dinu Lipatti”, doi importanți creatori ai culturii române care au studiat la Paris la cele mai prestigioase școli de muzică, sub îndrumarea celor mai buni profesori, reușind să câștige admirația elitei franceze.
Seara va continua cu Recitalul Extraordinar de lieduri compuse de George Enescu și Dinu Lipatti susținut de soprana Veronica Anușca, baritonul Alexandru Chiriac și pianistul Ieronim Buga. Programul conține Integrala Liedurilor de Dinu Lipatti pe versurile poeților francezi Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Paul Eluard, Paul Valéry și „Șapte cântece” pe versuri de Clément Marot de George Enescu.
Soprana Veronica Anușca a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală şi cursurile de master din cadrul U.N.M.B., secţia Canto, la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag, iar în prezent este doctorand al U.N.M.B., sub îndrumarea doamnei prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu.
Veronica Anușca a obținut premii importante la competițiile de specialitate, printre care: Premiul II la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, Brăila; Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” – Petre Ştefănescu-Goangă la Opera Națională București; Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi”, Timişoara; etc.
Baritonul Alexandru Chiriac este laureat al primei ediții a Concursului Internațional de Canto „L’assoluta Virginia Zeani”, Târgu Mureș 2017 și deținător al Premiului I în cadrul „M.O.A. International Opera Academy Competition” – Montecatini Terme, Italia 2019.
Activitatea sa artistică se desfășoară pe scene din România, Austria, Germania, Italia, Letonia, Rusia, Croația, Spania, Grecia, S.U.A. Câteva repere ale activității sale sunt rolurile Marco în „Gianni Schicchi”, Sharpless în „Madama Buttherfly”, Mercello în „La Bohème”.
Pianistul Ieronim Buga este absolventul Academiei de Muzică din București, secția dirijat Cor Academic și secția Pian. Începând din anul 1994, este angajat ca artist liric și artist intrumentist în cadrul mai multor instituții culturale bucureștene: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Corul Național de Cameră Madrigal.
A participat la numeroase turnee în străinătate: Spania, Germania, Danemarca sau Elveția, având o bogată activitate de pianist acompaniator. Pianistul Ieronim Buga este membru al mai multor ansambluri camerale.
Conceptul Programului „Zilele Multiculturalității – Ziua Franței la Casa Artelor Dinu Lipatti” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.
Intrarea la Eveniment este liberă, numai cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.