„10 lecții pentru o lume postpandemică” – o carte pentru pesimiști și optimiști!
Articol de cristina.toma, 9 iulie 2021, 11:02
Dacă situația creată de pandemia de coronavirus vă face să vă puneți întrebări cu privire la ceea ce ar putea urma după aceasta, atunci cartea lui Fareed Zakaria, „10 lecții pentru o lume postpandemică”, apărută în traducere românească la editura Polirom, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.
Pe Fareed Zakaria îl cunoaște multă lume, atât cei care urmăresc emisiunea lui pe CNN, cât și cei care i-au citit cărțile, mai toate despre politică și societatea americană.
De data aceasta, Fareed Zakaria încearcă să creioneze lumea care ne așteaptă după ce va trece vârful crizei provocate de pandemia de COVID-19. Analiza porneste de la premisa că asistăm la unul dintre acele rare momente în care istoria își accelerează ritmul și că această criză, ce a afectat toate aspectele vieții umane, va reconfigura, într-o măsură semnificativă, lumea.
Cele 10 „lecții” care compun cartea acoperă toate domeniile, în primul rând politica, dar și tehnologia, economia și viața noastră socială.
Astfel, pornind de la însăși reprezentarea grafică a virusului SARS-CoV-2, acea sferă cu țepi, autorul celor 10 capitole ale cărții, fiecare dintre ele fiind o lecție în sine, ne arată cu argumente de ce vom fi nevoiți să ne reconsiderăm opiniile despre ceea ce înseamnă o guvernare eficientă, că, foarte probabil, domenii precum sănătatea și educația vor ieși de sub dominația absolută a pieței, că globalizarea va căpăta un nou statut, mult mai ambiguu, și că vor avea loc o creștere a autorității experților și o accentuare a inegalităților.
De asemenea, tot în carte se arată că pandemia ne va confirma unele idei vechi de secole, ca de exemplu cea a lui Aristotel, care afirmă că omul este un animal social. În timpul stărilor de izolare, una dintre cele mai mari suferințe a fost lipsa contactului direct cu semenii noștri. De asemenea, tot din cartea lui Fareed Zakaria vom afla și că, uneori, cei mai mari realiști sunt tocmai idealiștii.
„10 lecții pentru o lume postpandemică” vorbește despre trecut, prezent și viitor și va rămâne cu siguranță una dintre analizele de căpătâi ale vieții la începutul secolului XXI.
Cu toate acestea, trebuie să privim pandemia nu doar ca pe ceva care ne-a dat viețile peste cap și a oprit lumea în loc, ci și ca pe o oportunitate pe care el o argumentează astfel: „Soldații care au murit în al Doilea Război Mondial ne-au dat tuturor o șansă de a construi o lume mai bună și mai pașnică. Tot astfel, în vremurile noastre, această pandemie urâtă poate fi o ocazie pentru schimbare și reformă. De noi depinde dacă profităm de această ocazie sau nu”.
Se pot spune multe despre cele „10 lecții pentru o lume postpandemică” dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.