Punctele Gastronomice Locale – „vacanţe cu gust tradiţional”!
Articol de Andra Radu, 9 iulie 2021, 15:01
Pandemia COVID-19 a schimbat obiceiurile turistice, iar societatea urbană caută să redescopere zonele rurale din România şi patrimoniul gastronomic tradiţional specific fiecărui areal.
Prin redescoperirea preparatelor culinare din zona rurală, gospodăria ţărănească devine pentru turişti un loc de socializare şi de comuniune culturală transmisă prin intermediul hranei. Acest tip de cultură a mâncărurilor specifice cadrului rural, gătite lent, pe bază de reţete culinare vechi de generaţii, din produse agroalimentare locale, poate fi menţinută, promovată şi oferită celor care vizitează satele din România, fie ele din Delta Dunării sau din vârf de munte, prin intermediul Punctelor Gastronomice Locale (PGL).
Punctele Gastronomice Locale sunt unităţi de alimentaţie publică de dimensiune redusă, situate în spaţiul gospodăriilor ţărăneşti, micilor ferme, stâne sau adăposturi pescăreşti, în care se prepară şi se serveşte masa, pe bază de reţete tradiţionale, cu resurse locale.
Acest concept este menit să pună în valoare produsele din gospodărie, produsele din comunitate, precum şi produsele obţinute din flora spontană, vânătoare sau pescuit, fiind un suport pentru păstrarea identităţii gastronomice locale, asaltată de turismul de masă care solicită meniuri urbanizate.
Având în vedere situarea Punctului Gastronomic Local în apropierea resurselor de hrană, aici se regăseşte cel mai scurt drum al produselor din gospodărie în farfuria turistului. Acest aspect devine tot mai important pentru turiştii atenţi la realităţile economice, sociale, culturale şi de mediu ce definesc zona rurală, dornici să trăiască experienţa servirii mesei într-un cadru autentic, unde hrana este preparată din materii prime proaspete, care încorporează toate caracteristicile teritoriului din care provin.
Un Punct Gastronomic Local este potrivit pentru cei care produc alimente de bază şi doresc să ofere servicii de alimentaţie publică în deplină siguranţă pentru consumator, fără să deţină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism.
Este o facilitate pentru unităţile de tip familial, care pot să pună în valoare patrimoniul gastronomic local, prin turism la scară mică (etnoturism, turism gastronomic, turism rural, ecoturism, turism cultural, etc.).
„Când eşti în vacanţă nu poţi să mănânci ‘ca la mama acasă’, dar cum ar fi să poţi gusta ceva ca ‘acasă la mama unui localnic’? Lucrăm de aproape 5 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei şi sunt încântat că a fost făcut un pas înainte..”, a spus Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, organizaţia iniţiatoare a conceptului Punct Gastronomic Local.
Elaborarea conceptului privind Punctele Gastronomice Locale a demarat la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 începând cu anul 2016 şi a beneficiat de sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a definit cadrul de reglementare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru această activitate.
În acest demers, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 s-a bazat pe un proces de consultare publică şi a urmărit să simplifice modul în care gospodăriile din Delta Dunării pot să îşi valorifice superior producţia prin activităţi de alimentaţie publică de dimensiune redusă, care să nu fie doar profitabile, ci să contribuie şi la consolidarea profilului identitar gastronomic al zonei respective.
Având în vedere oportunitatea de dezvoltare a serviciilor de turism rural de dimensiune redusă în zona montană, Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a promovat la nivelul comunităţilor rurale montane conceptul Punctelor Gastronomice Locale împreună cu activitatea de cazare a turiştilor în gospodăriile ţărăneşti (prin închirierea de camere în scop turistic), concomitent cu consultările interinstituţionale privind completarea cadrului de reglementare a activităţii economice desfăşurate în Punctul Gastronomic Local.
În urma colaborării strânse dintre Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice (INSSE), Ministerul Finanţelor (MF), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Asociaţia ‘Ivan Patzaichin – Mila 23’ Tulcea şi Asociaţia ‘Gastro Local’ Vama Buzăului, cadrul de reglementare al Punctelor Gastronomice Locale s-a completat prin încadrarea de către INSSE a activităţii economice desfăşurate în PGL pe codul CAEN 5610-Restaurante.
Începând cu anul 2021, în urma deciziei MADR, demersul de promovare a Punctelor Gastronomice Locale de către Agenţia Naţională a Zonei Montane a căpătat o dimensiune naţională şi a fost demarată organizarea de cursuri de formare profesională, care oferă participanţilor, informaţiile utile şi necesare pentru înregistrarea şi operarea unui PGL.
Cursurile de formare profesională organizate de către ANZM, destinate persoanelor care doresc să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local, sunt gratuite, se adresează solicitanţilor din întreaga ţară şi se finalizează cu eliberarea unui atestat de participare, necesar pentru înregistrarea la ONRC.
Date de contact pentru înscriere la curs:
- tel. secretariat ANZM: 0722 314 593;
- e-mail: formare.profesionala@azm.gov.ro
Pentru zona Deltei Dunării cursurile vor fi organizate în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, iar persoana de contact pentru înscriere este Anca Simion nr. tel. 0741-152 800.
Mai multe informaţii se regăsesc pe website-ul ANZM: http://azm.gov.ro/wp-content/uploads/2021/04/Anunt-curs-PGL.pdf, pe pagina Facebook ANZM: https://www.facebook.com/Agentia.Nationala.a.Zonei.Montane sau la numărul de telefon 0722 314 593 – Secretariat ANZM.
Mai multe informaţii privind înregistrarea sanitară-veterinară a Punctelor Gastronomice Locale pot fi obţinute accesând următorul link: http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/puncte-gastronomice-locale/.