Festivalul Mozartissimo la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a V-a!

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează cea de-a V-a Ediție a Festivalului Mozartissimo vineri, sâmbătă și duminică – 16, 17 și 18 iulie 2021, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti.

Festivalul este dedicat genialului Wolfgang Amadeus Mozart, compozitorul preferat al celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti.

Pe parcursul celor trei zile de Festival, publicul va avea ocazia să vadă Expoziția în aer liber – „Viața și creația lui Wolfgang Amadeus Mozart”, despre universul fascinant al marelui compozitor, precum și Expozițiile permanente – „Dinu Lipatti – viața și opera” și „Familia Lipatti și prietenii”.

În intervalul 18:30 – 19:00 publicul se va bucura de Audițiile unor Înregistrări celebre, în interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti, din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Vineri, 16 iulie 2021, începând cu orele 19:00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va fi proiectată prima parte a filmului documentar „Geniul lui Mozart”, o producție BBC realizată de dirijorul și profesorul Charles Hazelwood în anul 2004, care prezintă într-un mod pasionant viața și opera compozitorului de la Salzburg.

Seara va continua cu Recitalul Extraordinar de Sonate susținut de bursierii Fundației Regale Margareta a României din Programul „Tinere Talente” – violonista Dora Lăpuște și pianistul Cadmiel Boțac. Publicul prezent la Festival va asculta Sonata pentru pian KV311 în Re major și Sonatele pentru pian și vioară KV 301 în Sol major, KV 303 în Do major și KV 379 în Sol major.

Sâmbătă, 17 iulie 2021, de la orele 19:00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va fi proiectată partea a II-a a Filmului documentar „Geniul lui Mozart” despre viața marelui compozitor austriac.

De la orele 20:00 va avea loc Recitalul Extraordinar de Triouri susținut de Ansamblul Larson, format din violonista Andreea Greluș, violoncelistul Mircea Marian și pianista Cătălina Bordeanu. Programul serii conține Triourile pentru vioară, violoncel și pian KW 502, KW 548 și KW 564.

Duminică, 18 iulie 2021, începând cu orele 19:00 publicul va putea viziona a treia parte a filmului documentar despre viața marelui compozitor austriac intitulat „Geniul lui Mozart”.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Mozartissimo se va încheia cu un Recital Extraordinar de Arii, Duete și Terțete celebre din creația mozartiană, susținut de soprana Marta Sandu Ofrim, mezzosoprana Antonela Bârnat, basul Iustinian Zetea și pianista Ioana Maxim.

Programul serii cuprinde Arii, Duete și Terțete din Operele „Flautul fermecat”, „Nunta lui Figaro”, „Răpirea din Serai”, „Don Giovanni”, „Cosi fan Tutte”, „Clemența lui Titus”și „Missa în Do minor”.

Programul Tinere Talente, coordonat de profesoara Gabriela Iordache, are ca obiectiv crearea de oportunități egale, prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști talentați, care provin din familii cu posibilități materiale reduse și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor financiare.

În cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor Dinu Lipatti susține inițiativa Fundației Regale Margareta a României, oferindu-le muzicienilor talentați Scena dedicată artiștilor profesioniști și oportunitatea de a evolua în fața publicului iubitor de Artă și Frumos, în Casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti.

Violonista Dora Lăpuște, Bursieră în cadrul Programului „Tinere Talente” derulat de Fundația Regală Margareta a României, este studentă în anul III la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, la clasa violonistului Alexandru Tomescu. De-a lungul anilor a susținut numeroase concerte ca solistă alături de Filarmonica de stat Transilvania și a fost implicată în diverse proiecte.

Totodată, a fost de două ori bursieră a Festivalului Sonoro. Dora Lăpuște a fost selectată ca bursieră a Turneului Romanian Chamber Orchestra, având privilegiul de a lucra cu dirijorul Cristian Măcelaru, violonistul Alexandru Tomescu și mulți alți muzicieni de mare valoare.

Pianistul Cadmiel Boțac, Bursier Alumnus în cadrul Programului „Tinere Talente” derulat de Fundația Regală Margareta a României, a absolvit Academia de Muzica Gheorghe Dima, Cluj Napoca, fiind îndrumat de profesorul Daniel Goiți, iar în prezent studiază în cadrul unui program de master la Universitatea de Muzică din Viena, cu pianistul Stephan Arnold.

În 2014 a câștigat concursul „Astana Piano Passion”, unde a avut ocazia să colaboreze cu pianistul rus Denis Matsuev. A câștigat concursul „Dinu Lipatti” din București (în anul 2010), în urma căruia a urmat o colaborare cu Radio România Muzical fiind invitat frecvent să concerteze la Sala Radio.

Ansamblul Trio Larson, format din violonista Andreea Greluș, violoncelistul Mircea Marian și pianista Cătălina Bordeanu, și-a început activitatea în anul 2020.

Violonista Andreea Greluș este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și în prezent membră a Orchestrei de Cameră Radio din București și a Orchestrei Române de Tineret. Tânara violonistă a colaborat de-a lungul timpului cu interpreți de prestigiu, susținând recitaluri, cu orchestre din România și din alte țări.

Absolventă a aceleiași universități, pianista Cătălina Bordeanu este pasionată de muzica de cameră. A abordat de-a lungul anilor un repertoriu bogat și divers și a avut oportunitatea de a susține recitaluri și de a realiza înregistrări speciale alături de muzicieni de valoare din țară.

Violoncelistul Mircea Marian este o prezență constantă atât pe scena muzicală românească cât și din afara țării. Pe lângă activitatea sa de solist instrumentist și membru ale ansamblurilor: Violoncellissimo, Placello, Profil, Duo Cello Jaya și Orchestra de Cameră Radio, el este de asemenea dedicat și vocației de pedagog, ocupând postul de lector în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Soprana Marta Sandu Ofrim a obținut diplomele de licență și de masterat la Universitatea Națională de Muzică București. Și-a aprofundat studiile la Londra, în cadrul Guildhall School of Music and Drama, cu soprana Nelly Miricioiu. Ca solistă a Operei Naționale București, a interpretat roluri precum Susanna din „Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart, Musetta din „La Bohéme” de G. Puccini, Pamina din „Flautul Fermecat” de W.A.Mozart. A participat la înregistrarea Integralei liedurilor de G. Enescu, coordonată de soprana Mariana Nicolesco.

Mezzosoprana Antonela Bârnat are un bogat repertoriu de operă, de la Mozart la Wagner, de la roluri „în travesti”, roluri de adolescenți, până la roluri feminine mature. Antonela Bârnat a cântat pe scenele multor festivaluri cunoscute. Ea are un repertoriu simfonic ce cuprinde lucrări de Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, și mulți alții. De asemenea, este invitată frecvent la evenimentele de muzică contemporană românească. În repertoriul de muzică românească sunt, printre altele, lucrări ale compozitorilor George Balint, Dan Dediu și Felicia Donceanu.

Reprezentant al tinerei generații de cântăreți români de operă, basul Iustinian Zetea a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof.univ. dr. Ionel Voineag unde în prezent urmează studii de doctorat, aprofundând în continuare studiul cântului alături de marele bariton Vasile Martinoiu.

Din stagiunea 2012-2013 este solist al Operei Naționale București. Este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale: Concursul Internațional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera”, Concursul Internațional „Hariclea Darclée”. Pe lângă activitatea solistică, desfășoară o bogată activitate corală, ca membru al corului Accoustic, dirijat de Daniel Jinga.

Pianista Ioana Maxim a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Dan Grigore. Este laureată a mai multor concursuri naţionale şi internaţionale din Cehia, Italia şi Spania. În anul 1995 devine asistent la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

În prezent Ioana Maxim este coach la Opera Naţională din Bucureşti. De-a lungul timpului a desfăşurat o bogată activitate concertistică în compania unor prestigioşi dirijori ca: Petre Sbârcea, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan şi a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din Bacău, Ploieşti, Sibiu.

Directorul Festivalului Mozartissimo este pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul foondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Intrarea la Eveniment este liberă, numai cu rezervare la numărul de telefon 031.425.25.63.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.