Actuala politică a medicamentului riscă viața paciențiilor din România

În România sunt disponibile jumătate din medicamentele disponibile în celelalte țări europene. Românii sunt nevoiți să-și aducă medicamentele cu sacoșa din alte țări cu costuri mai mari și fără compensare.

Contrar tuturor declarațiilor făcute de către miniștrii sănătății în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din țara noastră. Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica prețului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară  pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din prețul de vânzare al medicamentelor și mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical.

În ultimile luni, pacienții și medicii ne-au informat de lipsa următoarelor medicamente: Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx  injecții ( Hunedoara), Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (sunt județe în care nu se găsește), Femoston, Methotrexat  2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare și microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazona  – 1mg, Eritromicina  250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol  LP dw e 160, Madopar HBS.

Așteptăm, de mai mulți ani deja, ca decidenții din sănătate să aibă curajul să abordeze tema medicamentelor lipsă și să vină cu soluții reale de rezolvare a acestei crize de medicamente. Soluții care să nu includă: lista medicamentelor esențiale, media celor mai mici 3 prețuri din UE, importul prin procedura de nevoi speciale. Este clar că aceste măsuri nu au produs efectele scontate și nu au rezolvat criza medicamentelor lipsă, ba dimpotrivă au adâncit mai tare această criză care lasă mulți dintre pacienții români fără acces la tratamentele necesare, vitale.

Alianța Pacienților Cronici din România, APCR, își exprimă încă odată deschiderea de a participa la orice initiativa de genul: dezbatere, grup de lucru care ar putea să producă soluții pentru rezolvarea crizei medicamentelor lipsă.

Cezar Irimia, Președinte Alianța Pacienților Cronici din România

Rozalina Lăpădatu, VicePreședinte Alianța Pacienților Cronici din România

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.