Termoficarea Bucureștiului, între energii regenerabile, încredere și boilere electrice…
Articol de Mircea Apostolescu, 20 iulie 2021, 11:21
Cu peste 1000 de blocuri fără apă caldă, șeful Termoenergetica transmite un mesaj de încredere…
Noul șef al Companiei Municipale Termoenergetica, Claudiu Crețu, pledează pentru sistemul centralizat de încălzire.
El spune că termoficarea reprezintă singura soluție de a avea energie electrică și termică pentru un oraș precum Bucureștiul, din punctul de vedere al protecției mediului.
Dar, sistemul de termoficare are nevoie de investiții majore, trebuie modernizat, atât în ceea ce privește partea de producție, cât și în privința părții de transport și distribuție a energiei termice.
Deși recunoaștea, vineri, că peste 1000 de blocuri nu aveau apă caldă, Crețu transmitea un mesaj de încredere. În sistem se desfășoară lucrări de revizie și reparații pentru ca, la iarnă, să nu existe sincope majore, spunea șeful de la Termoenergetica.
Claudiu Crețu speră ca îmbunătățirea calității serviciului să oprească valul de deconectări individuale și chiar să-i determine să se întoarcă în sistemul de termoficare pe unii dintre clienții care au plecat.
Ca soluție pentru perioadele de avarie, când nu are apă caldă, șeful Termoenergetica spune că folosește o soluție rapidă și ieftină, un boiler electric.
Mihai Mereuță (Habitat) susține că Legea 325/2006 favorizează deconectările individuale…
Pe de altă parte, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, susține că, printr-o prevedere ambiguă, proaspăt modificata Lege 325/2006 a sistemelor centralizate de încălzire dă loc la interpretări favorabile deconectărilor individuale.
Astfel, faptul că legea vorbește despre un multi-sistem de încălzire în clădire, fără a face referire clară la energiile regenerabile, poate lăsa loc pentru interpretări favorabile centralelor de apartament.
Energiile regenerabile pot și trebuie integrate în sistemele de încălzire. O clădire poate primi energie din mai multe surse exterioare, dar, în interior, sistemul de încălzire trebuie să fie unitar. Pentru că echilibrul termic se face în interior, la anvelopa clădirii, iar transferurile termice între apartamente nu pot fi măsurate, cuantificate, a explicat Mereuță pentru București FM.